.

"ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:2411-103203 & 2410-256836(ΤΗΛ.& FAX),E-MAIL:apoelaslar@gmail.com. ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 10.30΄-12.30΄,ΕΚΤΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ-ΚΥΡΙΑΚΗΣ & ΑΡΓΙΩΝ"

19 Ιανουαρίου 2017

'Κάτω τα χέρια από τις Συντάξεις χηρείας συζύγων Στρατιωτικών...


Γράφει ο Ανχης ε.α Σταύρος Γατής

Δικαίως "αγανακτείτε"’  αγαπητοί μου συνάδελφοι των Ε.Δ. και των Σ.Α. Τελικά μπορεί κάποιος από τους Δημόσιους Λειτουργούς του οικονομικού επιτελείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να μας ανακοινώσει, τι θα γίνουν οι εισφορές των εργαζομένων όλων των επαγγελματικών κατηγοριών και ειδικότερα των Στελεχών των Ε.Δ, που είναι ανταποδοτικές και που τόσα χρόνια αυτοδικαίως τα ασφαλιστικά ταμεία παρακρατούσαν, αφού με τις ριζικές αλλαγές που επιφέρει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας ή θανάτου που θα εκδοθούν από εδώ και πέρα δεν ανταποδίδονται ως κεκτημένο δικαίωμα στα μέλη χηρείας; Ας μας ενημερώσουν που, ποιος και γιατί θα καρπωθεί το οικονομικό όφελος αυτών.
 
Όλο αυτό έχει επιφέρει εύλογη ανησυχία ειδικότερα στο χώρο των Ε.Δ, καθότι λόγω των συχνών και βεβιασμένων υπηρεσιακών απαιτήσεων-μετακινήσεων, η σύζυγος του εκάστοτε στελέχους, δεν έχει την πολυτέλεια να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ιδιαίτερα μάλιστα στις μικρές παραμεθόριες νησιωτικές ή Ηπειρωτικές Φρουρές και σε συνάρτηση με τις συχνότατες μεταθέσεις καθιστούν ως μόνο οικονομικό εισόδημα της στρατιωτικής οικογένειας, τη μισθοδοσία του στελέχους, η οποία και αποδίδεται ως σύνταξη μετά θάνατον στη χηρεία για την αξιοπρεπή διαβίωση των συζύγων.
Είναι ηθικό και τίμιο να υπάρξει πέραν των οικονομικών κίνητρων η εξέταση  και του ανθρωπιστικού  θέματος, διότι το ζητούμενο δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί και να λεηλατείται η βάση της κοινωνίας μας που είναι η οικογένεια.
Η πολιτεία οφείλει αρχικά να ξεκαθαρίσει τον τρόπο εφαρμογής του νόμου και να εφαρμόσει ειδικά κριτήρια ελέγχου όπως συνθήκες γάμου και εργασίας της συζύγου και εφόσον δεν εργάζεται η σύζυγος το χρόνο που επήλθε ο θάνατος, να αποτελεί αυτό απαράβατο κανόνα καταβολής της δικαιούμενης σύνταξης με τροποποιητική κοινοβουλευτική ή υπουργική διάταξη του άρθρου 12 του Ν.4387/2016.
Για να δείτε τι ακριβώς επικρατεί αυτή τη στιγμή σας παραθέτω θέσεις και ερμηνείες επιστημονικών συμβούλων
Διευθύντρια χορήγησης συντάξεων Δημόσιου τομέα:
Η κ. Βαϊτσιου, η οποία υπογράφει και την εγκύκλιο, απαντά ότι όχι, ο νόμος εφαρμόζεται για πρώτη φορά, είχε ψηφιστεί το 2011, δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και αφορά όλους όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας μαζί με τη δική τους-τη μια από της δύο από το Δημόσιο.

Ο έγκριτος Εργατολόγος Χρήστος Βουρλιώτης, αφού μελέτησε τις διατάξεις που αναφέρονται στο χαρτί του Γ.Λ.Κ, ξεκαθαρίζει ότι η εγκύκλιος αναφέρεται σε διάταξη του νόμου του 2010 η οποία δεν έχει εφαρμοστεί και αφορά στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή συνταξιούχους γήρατος του δημοσίου που παίρνουν σύνταξη χηρείας από άλλα ταμεία. Με απλά ελληνικά προσπαθεί να μας εξηγήσει τις περιπτώσεις στις οποίες, τελικά, αναφέρεται:
1). Χηρείας από δημόσιο-Γήρατος από άλλα Ταμεία:
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρεται σε μια γενική διάταξη του νόμου με την οποία, αν παίρνεις και χηρείας (από το Δημόσιο) και κύρια σύνταξη ή μισθό (από οποιοδήποτε άλλο ταμείο), την πρώτη τριετία σου καταβάλλονται ολόκληρες. Μετά την πάροδο της τριετίας αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται, ή αυτοπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από αυτούς τους φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) και είναι κάτω των 65 περικόπτεται η σύνταξη χηρείας 50%. Αν είναι άνω των 65 περικόπτεται η σύνταξη χηρείας 30%.
2). Και τις δύο από το δημόσιο
Αν ο δικαιούχος λαμβάνει από το Δημόσιο και τη σύνταξη γήρατος κα τη σύνταξη χηρείας, επιλέγει ποια θα διατηρήσει και η άλλη περικόπτεται, κατά 75% (δεν αφορά όσους λαμβάνουν σύνταξη γήρατος από δημόσιο και χηρείας από άλλο ταμείο).

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Παναγιώτης Βαβουγιός, έχει καταλάβει ότι πρόκειται για συντάξεις που δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν κοπεί ενώ θα έπρεπε.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, προβλέπονται τρεις ταχύτητες:
Οι επιζώντες σύζυγοι θα δικαιούνται σύνταξη χηρείας εφ’ όρου ζωής εφόσον κατά τη στιγμή του θανάτου έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος.
Σε περίπτωση που δεν είναι 55 ετών αλλά έχουν ήδη συμπληρώσει το 52ο έτος, τότε η σύνταξη καταβάλλεται για μια τριετία. Στη συνέχεια η καταβολή θα αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους, οπότε και θα επαναχορηγείται.
Για όσους χήρους και χήρες δεν έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος, η σύνταξη θα καταβάλλεται για μία τριετία.
Κατ’ εξαίρεση οι περιορισμοί αυτοί δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος έχει κριθεί ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας με ποσοστό τουλάχιστον 67%. Επίσης δεν εφαρμόζονται αν ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικα τέκνα (μέχρι να ενηλικιωθούν) ή τέκνα που σπουδάζουν (και μέχρι να γίνουν 24 ετών).
Προσοχή, καθώς η σύνταξη στον επιζώντα σύζυγο θα καταβάλλεται μειωμένη (από 1% έως 5%) σε περίπτωση που υπήρχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη από 10 έτη και ο γάμος συντελέστηκε μετά τη χορήγηση σύνταξης γήρατος του θανόντος. Συγκεκριμένα, η μείωση που θα επέρχεται -αφαιρουμένων των ετών της έγγαμης συμβίωσης- θα είναι 1% για 10-20 χρόνια, 2% για 21-25 χρόνια, 3% για 26-30 χρόνια, 4% για 31-35 χρόνια και 5% για 36 χρόνια και πάνω. Όσον αφορά το δικαιούμενο ποσό σύνταξης, αυτό για την πρώτη τριετία λήψης της σύνταξης χηρείας καταβάλλεται ολόκληρο. Μετά το πέρας της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή λάβει σύνταξη από άλλη πηγή, θα δικαιούται το 50%.

Εν κατακλείδι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας αλλά και όσων έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν το ηθικό πρόβλημα που θα  διασφαλίσει την ομαλότητα την ισονομία και ισοπολιτεία στους πολίτες και "ναι" να συνεισφέρουν τα φορολογικά οφειλόμενα στην πολιτεία,  αλλά από την άλλη να αποδίδονται από το κράτος τα κεκτημένα για την  διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των φορολογούμενων πολιτών του.ΠΗΓΗ:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ...

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ

Διευκρινήσεις για τη διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών Υγειονομικής Περίθαλψης από τον επιζώντα συζύγο και κληρονόμους...

Σε συνέχεια της από 27-11-2017 ανάρτησής μας (ΕΔΩ) , σχετικά με την διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών,που παρακρατήθηκαν παράνομα-λανθα...

΄Ολα τα περιοδικά της ΕΛ.ΑΣ.ψηφιοποιημένα στο διαδίκτυο...

΄Ολα τα περιοδικά της ΕΛ.ΑΣ.ψηφιοποιημένα στο διαδίκτυο...
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική του Ιστολογίου μας

Τα ενυπόγραφα άρθρα και video που αναρτώνται στο ιστολόγιό μας, απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων,των ομιλητών, ή της αρχικής πηγής δημοσίευσης και όχι του Διαχειριστή του ιστολογίου.
Επίσης ΔΕΝ
φέρει καμιά ευθύνη, για κακόβουλα σχόλια τρίτων και δεν έχει, αλλά κι ούτε διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα για αναδημοσιεύσεις κ.τ.λ.
Σε ενδεχόμενη καθυστέρηση απάντησης σχολίων,αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα.

[Ισοκράτους Λόγοι]


«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

Προβολές από 06-12-2011

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΜΑΣ

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ

Αναγνώστες

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ(Π.Ο.Α.Σ.Α).

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ(Π.Ο.Α.Σ.Α).
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΦΩΝΗ"

ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΦΩΝΗ"
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΚΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤAXINET

Πληροφορίες για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Ε.Φ.Κ.Α.

ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Ν.4387/2016 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

ΕΚΔΟΣΗ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ (ΤΕΑΠΑΣΑ/ΤΕΑΕΧ ΚΛΠ)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΕΤΕΑΕΠ-ΤΕΑΕΧ(π.ΤΕΑΠΑΣΑ)

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Μ.Τ.Σ.ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Μ.Τ.Σ.ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΚΔΟΣΗ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Μ.Τ.Π.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(τ.Α.Π).

ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ  Μ.Τ.Π.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(τ.Α.Π).
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠ/ΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΜΤΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠ/ΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΜΤΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ τ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ

ΙΔΡΥΜΑ ΕΞΟΧΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΕΞΟΧΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ 404 Γ.Σ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ.Τ.Σ.(Ν.Ι.Μ.Τ.Σ)

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ.Τ.Σ.(Ν.Ι.Μ.Τ.Σ)
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ...

Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε.

ON LINE EΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ON LINE EΦΑΡΜΟΓΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΥΡΕΣΗ Φ.Ε.Κ.

ΕΥΡΕΣΗ Φ.Ε.Κ.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΡΟΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΧΩΡ/ΚΗΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ. Από το Blogger.