20 Φεβρουαρίου 2017

Προσυμπληρωμένες στις Φορολογικές Δηλώσεις του 2018 οι δαπάνες του 2017 που γίνονται με κάρτα...


Προσυμπληρωμένες θα είναι στις δηλώσεις της επόμενης χρονιάς οι δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει το 2017 οι φορολογούμενοι με την κάρτα τους (Πιστωτική-Χρεωστική).

Με τις συγκεκριμένες δαπάνες οι φορολογούμενοι από εφέτος κτίζουν το αφορολόγητο όριο και κερδίζουν έκπτωση έως και 1.900 .
Η νέα εφαρμογή: Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν την εφαρμογή που θα επιτρέψει την προσυμπλήρωση των σχετικών δεδομένων στη δήλωση του φορολογούμενου. Όπως συμβαίνει και με τους τόκους των καταθέσεων, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει ο φορολογούμενος που υποβάλλει δήλωση, είναι να συμφωνήσει με το ποσό που αναγράφεται στο Taxis. Στην περίπτωση που δεν συμφωνεί, θα συμπληρώσει το σωστό νούμερο και στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Εφορία.
Τα ..."πέναλτι":
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ο κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να βλέπει στο Taxis τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει με την κάρτα, ώστε να ξέρει πόσες πρέπει ακόμη να πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό τρόπο για να γλυτώσει το πρόστιμο.
Το πέναλτι για τη μη συγκέντρωση των απαραίτητων αποδείξεων, ανέρχεται σε 22% επί της αξίας των δαπανών που δεν πραγματοποιήθηκαν.
Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική απόφαση, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν φέτος δαπάνες με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα ύψους:

- 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

- 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ, και

- 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Η περίπτωση των ζευγαριών: 
Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό, δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης. 
Με τον τρόπο αυτό μπορεί το δεύτερο μέρος, αν χρειάζεται, να καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών.

Τα είδη των εξόδων: 
Στο ποσό των δαπανών που απαιτείται να πραγματοποιηθούν με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών:
- Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κλπ.
- Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπύρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.- Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.- Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικία, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή κ.λπ., υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών.
- Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.α.
- Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευση, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.
- Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.
- Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικία ζώα, αθλητικές δραστηριότητα, θέατρα, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσεία, βιβλία,εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.
- Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.
- Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρία και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιση κατοικίας, υγείας, οχημάτων.
Οι εξαιρέσεις: 
Εξαιρούνται από τις δαπάνες για το αφορολόγητο, οι ακόλουθες κατηγορίες εξόδων:
- Τα ενοίκια
- Τα τέλη κυκλοφορίας
- Αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων)
- Αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
- Αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων.
- Οι πληρωμές φόρων
- Οι πληρωμές δόσεων δανείων
- Οι αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

Ιατρικές δαπάνες:
 
Από τη λίστα για το αφορολόγητο εξαιρούνται όλες οι ιατρικές δαπάνες.
Ωστόσο, τα έξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης (για αμοιβές γιατρών, νοσήλια, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη κ.λπ.) δίνει έκπτωση 10% επί του φόρου, εφόσον υπερβαίνουν το 5% του.
Εξάλλου, οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες μετρούν μόνο εάν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ποιοί εξαιρούνται:

Από την υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων:

Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω,
Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,
Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ
Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
Φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
Φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους.
Φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα καθώς και οι φυλακισμένοι.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.