6 Μαΐου 2017

Εγκληματικότητα και Αστυνομία...



Γράφει ο Σωτήριος Αθαν.Μουντζούρης
   Αστυν.Υποδ/ντής ε.α. της ΕΛ.ΑΣ.

Τα αίτια για την αύξηση της εγκληματικότητας, σύμφωνα με την Εγκληματολογική Επιστήμη, είναι πολλά και διάφορα. Η υπάρχουσα οικονομική κρίση δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που ευνοούν την αύξησή της.

Η ανεργία, η ανέχεια των πολιτών, οι παράνομοι μετανάστες (ανώνυμοι χωρίς επίσημα στοιχεία, άνεργοι, καταδιωκόμενοι),σε συνδυασμό με την αντικειμενική αδυναμία των διωκτικών αρχών για την  σύλληψη των υπόπτων διάπραξης εγκλημάτων, δημιουργούν  έντονο το κλίμα του φόβου και της ανασφάλειας στους πολίτες και στην κοινωνία γενικότερα.
Φόβος και ανασφάλεια είναι υπαρκτό πρόβλημα και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Υφίσταται όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο χώρα.

Στα χωριά είναι εντονότερο. Ειδικά στα μικρά.Όταν πέσει το σκοτάδι δεν ξέρουν οι άνθρωποι πως θα ξημερώσουν. Αστυνομικές περιπολίες σπάνιες ή ανύπαρκτες, όχι μόνο την ημέρα αλλά και την νύκτα!

Η εγκληματικότητα καταφανής και δεν χρειάζεται «Αστυνομική» στατιστική ανάλυση για να αποδείξει το αντίθετο.
Δημοσιοποιείται η κορυφή του παγόβουνου.Το 95% της βαριάς εγκληματικότητας, αποσιωπάται. Δεν αναφέρεται πουθενά και συνεπώς ΔΕΝ  δημοσιοποιείται.

Η Αστυνομία  κάνει αυτό που μπορεί, αλλά ΌΧΙ αυτό που πρέπει να κάνει. Το θέλει αλλά δεν το μπορεί πάντοτε. Οφείλεται στην έλλειψη δυνάμεως, σοβαρού και αποτελεσματικού σχεδιασμού των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών αλλά και επαρκούς εκπαιδεύσεως των αστυνομικών. Υπάρχει έλλειψη τεχνικών μέσων. Οι κακοποιοί  υπερέχουν και σε εξοπλισμό και σε άλλα τεχνικά μέσα, δυστυχώς.
Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο  ευνοεί περισσότερο τον κατηγορούμενο κακοποιό παρά τον διώκτη αστυνομικό και τον απροστάτευτο πολίτη-θύμα.

Σκληροί κακοποιοί καταδικάζονται και  πολύ συντόμως  ευρίσκονται  στον τόπο που ετέλεσαν τα  εγκλήματα ελεύθεροι.

Η δικαιοσύνη  χρονοτριβεί στην παραπομπή των κατηγορουμένων και στην εκδίκαση των ποινικών, κυρίως, υποθέσεων της βαριάς εγκληματικότητας.

Η ευθύνη δεν βαρύνει κατ` ανάγκην τους δικαστές, αλλά την υπάρχουσα γραφειοκρατική διαδικασία, την έλλειψη επαρκούς μηχανογράφησης και τα προσχήματα των διαδίκων που με "νόμιμο τρόπο" επιτυγχάνουν την αναβολή της δίκης. 

Η απογύμνωση των περιφερειακών υπηρεσιών -και ιδιαιτέρως των τμημάτων Τάξης και Αστυνομικών σταθμών (…εάν υπάρχουν)- μόνο τυπική λειτουργία προδίδει, παρά ουσιαστική αστυνόμευση. Τούτο καταγγέλλεται ευκαίρως - ακαίρως  και από τους ίδιους τους Αστυνομικούς, όπως προκύπτει από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σε όλη την χώρα.

Και οι ίδιοι οι πολιτικοί  ομιλούν για  σκηνικό «Φάρ Ουεστ» και «Σικάγου»,λόγω της συχνότητας του οργανωμένου εγκλήματος και της δράσης των επικίνδυνων κακοποιών. 

Η πολυδιαφημισθείσα αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών και αναδιάταξη της δύναμης δεν φάνηκε εκ των πραγμάτων να βελτίωσε την αστυνόμευση της χώρας, ούτε να εξοικονομήθηκε η αναμενόμενη δύναμη που θα επάνδρωνε τις μάχιμες και ασχολούμενες με την δίωξη της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών Υπηρεσίες.

Ο Αστυνομικός της γειτονιάς(;) και ο Αστυνόμος της υπαίθρου(;) δεν φαίνεται ...ικανός να αναχαιτίσει την ποικίλη εγκληματικότητα. Οι κακοποιοί αποθρασύνθηκαν και μάλλον "Ο φόβος δεν ..φιλάει τα έρημα!!!" 

Το σύστημα πρόσληψης Αστυνομικών (απλών και Αξιωματικών),σε συνδυασμό με την εκπαίδευση δεν εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα  των Αστυνομικών Υπηρεσιών στην σημερινή απαιτητική πραγματικότητα.  Φαίνεται τα κριτήρια  αξιολόγησης των υποψηφίων που τίθενται στο σύστημα των "Πανελληνίων εξετάσεων" δεν επαρκούν και μάλλον κρίνεται επιβεβλημένη η πρόσθεση και άλλων ψυχικών και σωματικών προσόντων, όπως συμβαίνει στις Αστυνομίες των προηγμένων  χωρών (Αμερικής, Ευρώπης και αλλαχού). 

Οι κρίσεις και οι προαγωγές-όχι μόνο της Αστυνομίας-πάσχουν κατά γενική ομολογία, αφού κατ`έτος προάγονται άριστοι και αποστρατεύονται και πάλιν άριστοι!!! Επομένως  δεν υπάρχει αξιοκρατία προαγωγής, ούτε δικαιοσύνη αποστρατείας. Κάποιο σύστημα αξιοκρατικό, δίκαιο και αντικειμενικό, με διαφάνεια και μετρήσιμα κριτήρια δεν υπάρχει. Ούτε φαίνεται να μελετάται ή να σχεδιάζεται για το άμεσο μέλλον! 

Η ευθύνη για να φτιάξουμε την Αστυνομία που θέλουμε ανήκει αποκλειστικά στους πολιτικούς μας. Στο υπάρχον πολιτικό προσωπικό που δεν καταπιάνεται σοβαρά και υπεύθυνα με το συγκεκριμένο θέμα της εμπέδωσης  ασφαλείας στην χώρα και στους πολίτες της. Στην πολιτική και εκάστοτε φυσική ηγεσία που δεν  μεριμνά για τον άνθρωπο Αστυνομικό, την εκπαίδευσή του, την εξειδίκευσή του και δια την «δια βίου μετεκπαίδευσή του» και την οικονομική του  στήριξη για μια αξιοπρεπή διαβίωσή του. 

Το έμψυχο υλικό υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία και σίγουρα-στην σημερινή Ελλάδα που πλεονάζουν οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί άνεργοι- μπορούν να ευρεθούν οι άξιοι και ικανοί για να επανδρώσουν  μια  ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, υψηλών προδιαγραφών και δικαιολογημένων απαιτήσεων. 

Ίσως μια ριζική και εκ βάθρων αναδιάρθρωση και «επανίδρυση» της Ελληνικής Αστυνομίας, να είναι η λύση του προβλήματος.

Οι πολίτες το θέλουν, και το απαιτούν. 
Οι αρμόδιοι, και οι υπεύθυνοι το μπορούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.