12 Ιουλίου 2017

Ιατρικές δαπάνες και φάρμακα που θα μετρούν στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου...Στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα μετράνε από φέτος και οι δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια, εφόσον εξοφλούνται με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικό τρόπο. 

Η Υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέγραψε απόφαση με την οποία εντάσσονται στη λίστα των δαπανών που οδηγούν σε κατοχύρωση του αφορολόγητου για το 2017 και οι δαπάνες της ομάδας Υγεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες αποτυπώνονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Στην ομάδα αυτή, εκτός από τις αμοιβές γιατρών, τα φάρμακα και τα νοσήλια, περιλαμβάνονται μια σειρά από δαπάνες όπως φυσιοθεραπεία, μικροβιολογικές εξετάσεις, φακοί επαφής, γυαλιά οράσεως, ακουστικά βαρηκοΐας, σφραγίσματα και καθαρισμός δοντιών.

Διορθώνεται η «γκάφα»
Η απόφαση αυτή έρχεται να διορθώσει μια γκάφα που άνοιγε «παράθυρο» φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα μετά την κατάργηση της έκπτωσης 10% για τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι φορολογούμενοι δεν θα είχαν κανένα κίνητρο να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις από τους γιατρούς αφού δεν «μετρούσαν» ούτε στο αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι οι γιατροί μέχρι τις 27 Ιουλίου θα πρέπει να προμηθευτούν POS, για να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα.
Έτσι, μετά τη διόρθωση που γίνεται, όλες οι ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με πλαστικό χρήμα από τις αρχές του έτους θα υπολογίζονται για την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 €.
Εκτός από τις επισκέψεις σε γιατρούς, τα φάρμακα και τα νοσήλια στις δαπάνες που «μετράνε» στο αφορολόγητο και γίνονται με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής περιλαμβάνονται:

➤Φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού

➤Τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό

➤Ιατρικά προϊόντα

➤Γυαλιά μυωπίας

➤Πατερίτσες, πιεσόμετρο, ζώνες παθήσεων

➤Θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός

➤Οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης)

➤Μικροβιολογικές εξετάσεις

➤Φυσιοθεραπεία

Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 € θα πρέπει να καλύψουν φέτος ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες που εξοφλούνται με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα:

➽10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

➽15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

➽20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.

Το ανώτατο ποσό e-αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 1.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου. Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 € πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 €. Στη διαφορά των 800 €  επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 €. Πηγή: euro2day.gr

1 σχόλιο:

  1. Αφού όμως τα πράγματα ήταν χαλαρά (έως μπαχαλο)και η υποχρεωτική προμήθεια POS άρχισε από τον ΙΟΥΛΙΟ 2017,γιατί δεν προσμετρώνται και οι απλές αποδειξεις του α' εξαμηνου (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2017);
    Άλλωστε το επίσημο νόμισμα της χώρας είναι το ΕΥΡΩ και όχι οι ΚΑΡΤΕΣ (χρεωστικες-πιστωτικες)άσχετα αν αυτές περιέχουν λογιστικά ευρώ τα οποία όμως εκ των πραγμάτων δεν βλέπεις και τις περισσότερες φορες,αν όχι όλες,δεν έχεις,γιατι δεν υπάρχουν ετσι όπως το πάνε το πράγμα,βρε αδερφέ.
    Να δείτε που στο τέλος θα μας μείνουν μόνον οι καρτες στο πορτοφόλι έτσι για την φιγούρα και το κακό ματι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.