11 Αυγούστου 2017

Ερώτηση της Ν.Δ για τα Μετοχικά Ταμεία (Στρατού-Αεροπορίας-Ναυτικού)...


Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν και συνυπέγραψαν ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ, Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τις απώλειες εσόδων στα Μετοχικά Ταμεία και στους Ειδικούς Λογαριασμούς Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας εξαιτίας του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).

Όπως αναφέρεται και στην Ερώτηση η κράτηση που επιβάλλεται στις δαπάνες των Γενικών Επιτελείων Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας υπέρ των Μετοχικών Ταμείων και Ειδικών Λογαριασμών τους σε βάρος των προμηθευτών υλικών και υπηρεσιών και όχι απευθείας στον Π/Υ τους, αποτελεί για αυτά κοινωνικό πόρο και ένα σημαντικό τους έσοδο προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους έναντι των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο εν λόγω κοινωνικός πόρος αποτελεί σε ποσοστό έως και το 15% των συνολικών τους εσόδων.

Με το άρθρο όμως 47 του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) έμμεσα καταργείται ο συγκεκριμένος κοινωνικός  πόρος κι αυτό έχει αντίκτυπο στην εκτέλεση της αποστολής των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας, όπως είναι η χορήγηση Μερίσματος, Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας, Εφάπαξ Παροχής κλπ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα έχει προκληθεί από το ΥΠΕΘΑ η έκδοση σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), για το θέμα, χωρίς όμως να έχει γνωστοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο της. 

Οι δύο Βουλευτές ρωτάνε τον αρμόδιο Υπουργό αν το ΥΠΕΘΑ ως εποπτεύουσα και αρμόδια αρχή, έχει προβεί σε τυχόν ενέργειες για την αποτροπή θέσπισης της ως άνω διάταξης από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.

Επίσης, για το αν  η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι αρνητική για τα Μετοχικά Ταμεία και Ειδικούς Λογαριασμούς, θα γίνει αυτή αποδεκτή από την αρμόδια πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ;

Τέλος, εφόσον εφαρμοστεί τελικά η διάταξη του Νόμου Κατρούγκαλου πως θα αναπληρωθούν τα απολεσθέντα έσοδα για να μην υποχρεωθούν τα Μετοχικά Ταμεία και Ειδικοί Λογαριασμοί Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας στην αναλογική μείωση των παροχών τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.