4 Οκτωβρίου 2017

Πως θα γίνεται η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης...


Με αφορμή προφορικά και γραπτά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 

1). Με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 43Α του Ν.4172/2013 ορίζεται ότι επιβάλλεται Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 € των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομίας. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό. 

2). Με τις διατάξεις της παρ.6 του ίδιου άρθρου και νόμου ορίζεται ότι στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, οι συνταξιούχοι από φορείς κύριας ασφάλισης, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας 1 αορίστου χρόνου, οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία και με εξαίρεση τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω, διενεργείται παρακράτηση από τους εργοδότες ή από τους φορείς που καταβάλλουν κύριες συντάξεις έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

3). Με την ΠΟΛ.1010/2013 εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι δεν διενεργείται παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν.3986/2011στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, οι οποίες καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές και για τις οποίες ορίζεται παρακράτηση ΦΜΥ με συντελεστή 20%. 

4). Με την ΠΟΛ.1072/2015 εγκύκλιο με την οποία δόθηκαν οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του ν.4172/2013 αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, διευκρινίστηκε ότι στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος περιλαμβάνεται ο μισθός, ή η σύνταξη και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές της ίδιας περιόδου (π.χ. επιδόματα), που καταβάλλονται τακτικά και συνεντέλλονται (δηλαδή συνεκκαθαρίζονται) μαζί, στην ίδια μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό. Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίστηκε επίσης ότι στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό των ανωτέρω αμοιβών, σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 60 του ν.4172/2013. 

5). Μετά την ενσωμάτωση των διατάξεων του άρθρου 29 του ν.3986/2011 στις διατάξεις του άρθρου 43Α του Ν.4172/2013, επί του θέματος της παρακράτησης έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα καθώς και κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα, πέραν του μισθού, και δεν συνεντέλλονται (συνεκκαθαρίζονται) με τις 2 τακτικές αποδοχές, εξακολουθούν, και μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 43Α του Ν.4172/2013 να ισχύουν τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1010/2013. 
Συνεπώς, στις αμοιβές αυτές δεν διενεργείται παρακράτηση έναντι της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, αλλά η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα αυτά με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου των αμοιβών. 


                                                       Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 
                              ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
                                                     Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

5 σχόλια:

 1. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ Ε.Α.Σ.(ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ).
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ,ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.
  ΑΛΛΑ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΠΟΤΑ.
  ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (Γ.Λ.Κ.),ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ (ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝ) ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.
  ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ.
  Η "ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.!!!
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ,ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ(ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ)ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ.
  ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ,ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ,ΤΑ ΑΝΕΡΓΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ;
  ΜΑΣ ΡΗΜΑΞΑΝ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ,ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ,ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ,ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ,ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ,ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ,ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ.
  Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ...................


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ συνάδελφε,χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω,η κατάστασή μας μέλλεται να είναι δραματική,όπως μας ανέφερε χθές ο Εργατολόγος Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ,στην ημερίδα για το συνταξιοδοτικό που διοργάνωσε ο Σύνδεσμός μας,μαζί με άλλους φορείς (Σχετ.ανάρτηση:http://saealarisas.blogspot.gr/2017/10/4-10-2017.html).Τώρα ασχολούνται με έκδοση των νέων συντάξεων και στη συνέχεια με τις παλαιότερες,οι οποίες ενδέχεται να εκδοθούν μειωμένες και πρό 2019!! Θα συμφωνήσω με τον επίλογό σου...

   Διαγραφή
 2. Αρχές ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 (ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ),αν δεν κάνω λάθος,θα εκδικαστεί η υπόθεση (εξ αναβολής με υπαιτιότητα του Δημοσίου),σχετικά με το υπόλοιπο 50% της απόφασης το ΣτΕ.
  Αυτό το υπολοιπο 50% θα είναι σημαντικό γιατί ο επανυπολογισμος των συντάξεων των αποστράτων θα γίνει με το 100% της επιστροφής και όχι με το 50% που παίρνουμε τώρα,οπότε και θα είναι πλήρης η συμμόρφωση της Πολιτείας ως προς την αποκατάσταση των συντάξεων μας,εις την προ του ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 κατάσταση.
  Με έναν πρόχειρο υπολογισμο:συνάδελφος με αποδοχες ΑΣΤΥΝ.ΥΠΟΔ/ΝΤΟΥ,με 60% ΕΧ είχε:
  α)μείωση Ν.4093/2012:145,00€ (όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δημοσίου)και
  β)πέραν της παραπάνω μείωσης όμως ο απόστρατος ειχε επιπλεον μειωση,όπως ορίζει ο Νόμος.4093/12,του ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ και ως εκ τούτου και μείωση του ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΧΡΟΝΟΥ.Η μείωση αυτή ήταν 184,00€.
  ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ:329,00€
  Συμπερασματικά ο αποστρατος ήταν αδικημένος έναντι του αντίστοιχου πολιτικου συνταξιούχου του δημοσιου κατά επιπλέον 184,00€!!!!.
  Με την επιστροφή του αρχικου 50% η αδικία περιορισθηκε στα 92,00€,αλλά εξακολουθεί να υφίσταται και είναι πολύ σημαντική.
  Η επιστροφή λοιπόν και του υπόλοιπου 50% αφορά 92,00€ μηνιαιως,αλλά και αναδρομικά ίσου ποσού με τα προηγούμενα.
  Αρκετά σημαντικο ποσο αναδρομικων καθώς επίσης και σημαντικό μηνιαίο ποσό το οποίο θα προστεθεί στην σημερινή σύνταξη και θα παίξει τον ρόλο του στον ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΥΤΩΝ:
  Τα αναδρομικά δεν είναι ισόποσα με τα προηγούμενα(πάντα για ΑΣΤΥΝ.ΥΠΟΔ/ΝΤΗ,60%),αφού έχουν παρέλθει επιπλέον χρόνια και θα υπολογιστούν προφανώς και τα προηγούμενα.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
  Ν.4093/2012 (ΥΠΟΛΟΙΠΟ 50%)
  ΠΕΡΙΟΔΟΣ:ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 (65 ΜΗΝΕΣ)
  ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ:6.130,00€
  Κ Α Θ Α Ρ Α:2.670,00€

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συνάδελφε,να μην προσδοκούμε σε ψεύτικες ελπίδες,καθότι οι κυβερνώντες θα κάνουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων,σύμφωνα με τον Ν.4387/2016 και δεν θα λάβουν υπόψη τους τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε.
   Μας τα είπε ξεκάθαρα χθές, στην Ημερίδα για το συνταξιοδοτικό, ο Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ...

   Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.