26 Νοεμβρίου 2017

Διεκδίκηση των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών για την Υγειονομική περίθαλψη από τους κληρονόμους Θανόντων Συνταξιούχων...


Όπως είναι γνωστό από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τον Ιούνιο 2016, για τον Ιδιωτικό Τομέα και από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Ιούνιο 2016, για το Δημόσιο, η παρακράτηση στις συντάξεις  για την Υγ/κή Περίθαλψη,γίνονταν με λανθασμένο τρόπο στην ακαθάριστη σύνταξη (μικτή) και ΟΧΙ επί του καθαρού καταβαλλομένου ποσού. 

Κατόπιν ενεργειών και του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων (ΑΞ.Ι.Α),προστέθηκε στην από 23/11/2017 Εγκύκλιο η ακόλουθη παράγραφος «Ειδικά για περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων κατά το ανωτέρω διάστημα, τα ποσά που παρακρατήθηκαν αποδίδονται στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτηση που υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.»

Περαιτέρω ενημέρωση θα υπάρξει  μόλις γίνουν γνωστά ο τόπος και ο τρόπος συμπλήρωσης της αναφερόμενης αίτησης. Όπως είναι φυσικό τα ποσά αυτά δεν θα κατατεθούν μαζί με τη σύνταξη Δεκεμβρίου, όπως στους υπόλοιπους συνταξιούχους, αλλά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης και η τυχόν αξιολόγησή της.

Επισημαίνεται, ότι πρέπει η διαδικασία και η πληρωμή να πραγματοποιηθεί εντός του 2017, όπως πολλάκις έχουν επισημάνει τα αρμόδια Υπουργεία, άλλως θα χαθεί η σχετική απαίτηση. 

Παρακαλούνται τα ενδιαφερόμενα μέλη μας,που δικαιούνται την επιστροφή, ως κληρονόμοι θανόντων,να παρακολουθούν τα Μ.Μ.Ε., αλλά και την ιστοσελίδα μας,για την έγκαιρη υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Την επιστροφή δικαιούνται και οι κληρονόμοι του θανόντος συνταξιούχου και όχι μόνον η χήρα ή ο χήρος.

30 σχόλια:

  1. ΤΕΛΙΚΑ:
    Η χήρα του θανόντος θα χρειαστεί να κάνει αίτηση,η όχι;
    Άλλο χήρα που είναι και κληρονόμος και άλλο κληρονόμοι;
    Ποιοι θεωρούνται κληρονόμοι;
    Τα ανήλικα τεκνα ή οι φοιτητές τέκνα των εκλιπόντος που παίρνουν μέρος της συνταξης θα κάνουν αίτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ συνάδελφε,εφόσον η σύνταξη του αποβιώσαντος έχει μεταβισθεί στην χήρα ΔΕΝ απαιτείται αίτηση.
      Κληρονόμοι λογίζονται,οι Α΄βαθμού συγγενείς,Β΄κ.ο.κ.
      Τα τέκνα εφόσον παίρνουν μέρος της σύνταξης,δεν απαιτείται αίτηση. Δλδ ισχύει ό,τι και για την χήρα...

      Διαγραφή
  2. Κυριε Αποστολη καλησπερα...ειμαι κορη στρατιωτικου ο οποιος απεβιωσε το 2010 κ τη συνταξη την επαιρνε η μητερα μου κ εγω ως αγαμη θυγατερα...η μετερα μου απεβιωσε το 2017 κ πλεον παιρνω εγω τη συνταξη.Πρεπει να κανω αιτηση ζητωντας τα αναδρομικα που τις αναλογουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μολις διαβασα την απαντηση που εχετε δωσει πιο πανω.οκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βεβαίως και πρέπει να κάνεις,για το χρονικό διάστημα από 2013/10ος έως το 2016/6ος.Κατέβασε το έντυπο αίτησης(http://saealarisas.blogspot.gr/2017/11/y.html) και απέστειλέ το στην αναγραφόμενη διεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχετε γραψει πως δεν χρειαζεται αιτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας. Παιρνω Συνταξη του συζυγου απο τον Σεπτεμβριο και εως τοτε την επαιρνε ο γιος μου. Χθες μπηκε η συνταξη και ενα δευτερο ποσο των 35 ευρω. Τι ειναι αυτο το ποσο . Επιστροφη μου ειπαν οτι θα ειναι περιπου 300 ευρω . Πρεοει να κανω κατι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή κυρία,αυτό είναι το ποσό που δικαιούσθε για την επιστροφή των παρανόμων παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΕΟΠΥΥ.Το υπέρογκο ποσό των 35 €!!
      Αν κάνετε ενημέρωση του βιβλιαρίου στην τράπεζα θα φανεί αυτό το ποσό από πού προέρχεται...
      Τα 300 € και άνω που διαφήμιζαν τα ΜΜΕ είναι παραμύθια για ανεβάζουν την την ακροαματικότητά τους!!
      Δεν απαιτείται να κάνετε καμιά ενέργεια.

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα σας...ο πατερας μου ηταν στρατιωτικος απεβιωσε το 2015 και απο τοτε παιρνει τη συνταξη η μητερα μου η οποια ειχε επιστροφη 70 ευρω. Εγω ειμαι δημοσιος υπαλληλος και δεν δικαιουμαι τη συνταξη του πατερα μου ως κληρονομος. Επειδη εχω μπερδευτει δικαιουμαι και εγω επιστροφη του ΕΦΚΑ ως κληρονομος ή ολο το πισο ηταν αυτο των 70 ευρω;;; ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια που προσφερετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς αγαπητή κα Κόλλια,το δικαιούμενο επιστρεφόμενο ποσό είναι 70 €!! Εσείς δεν δικαιούσθε,όχι γιατί είστε εργαζόμενη-Δημόσιος Υπάλληλος-αλλά επειδή η σύνταξη του πατέρα σας έχει μεταβιβασθεί στην μητέρα σας,η οποία είναι η μόνη δικαιούχος.
    Εσείς θα μπορούσατε να διεκδικήσετε αυτό το υπέρογκο(;)ποσό ΜΟΝΟ σε περίπτωση που η μητέρα σας δεν ήτο εν ζωή...Δλδ όταν λέμε κληρονόμοι εννοούμε τέκνα κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας ευχαριστω παρα πολυ...καλη συνεχεια στο εργο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή κα ΚΟΛΛΙΑ,επειδή προέκυψαν νέα στοιχεία για το ανωτέρω θέμα,καθότι έχουμε να κάνουμε με ερασιτέχνες-αδιάφορους πολιτικούς,οι οποίοι αυτοσχεδιάζουν και κάθε ημέρα προσθέτουν νέα στοιχεία,χωρίς όμως να φροντίζουν,όπως οφείλουν,να ενημερώνουν τον κόσμο (προφανώς τα κρατούν για τον εαυτό τους)και επειδή οι όποιες ενέργειές σας πρέπει να γίνουν εντός του 2017,δείτε σας παρακαλώ την σχετική ανάρτηση: (http://saealarisas.blogspot.gr/2017/11/blog-post_30.html),η οποία αφορά,τόσο την μητέρα σας,όσο και εσάς και ενδεχομένως εάν υπάρχουν κι άλλα αδέλφια σας και ανάλογα πράττετε.
      Για οποιαδήποτε απορία σας,μη διστάσετε να με ρωτήσετε...

      Διαγραφή
  10. Ο πατέρας μου απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2017.βηκε η προσωρινή σύνταξη που δικαιούται η μητέρα μου.να πάει να κάνει την αίτηση στο τεβε απο δεύτερα ή ακόμα δεν έχουν ξεμπερδέψει με τι δικαιολογητα θέλουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως και μπορεί αγαπητέ φίλε.Σχετική ανάρτηση: http://saealarisas.blogspot.gr/2017/11/blog-post_30.html
      Υπόψη ότι στο ιδιωτικό τομέα ισχύει από από 1-1-2012,ενώ στο Δημόσιο από Οκτώβριο 2013.Κατέβασε την αίτηση και τροποποίησέ την ανάλογα...

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα, ο σύζηγός μου πέθανε τον Ιανουάριο 2017 πέρνω προσωρινή σύνταξη χηρείας. Δεν πήρα τα παρανόμως παρακρατηθέντα. Θα πρέπει να κάνω αίτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βεβαίως πρέπει να κάνετε αίτηση αγαπητή κυρία,όπως και τα παιδιά σας,ανεξάρτητα εάν εργάζονται ή όχι.
    Περισσότερες λεπτομέρειες,καθώς και την σχετική αίτηση θα βρείτε στην ανάρτηση:http://saealarisas.blogspot.gr/2017/11/blog-post_30.html
    Τα χρήματα που θα διεκδικήσετε θα αφορούν το χρονικό διάστημα από 2013/10ος έως 2016/6ος.
    Υπόψη,εάν ο σύζυγος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα,η αίτηση πρέπει να γίνει από 1-1-2012.
    Για το Δημόσιο ισχύει το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Ο σύζηγός μου ήταν στον ιδιωτικό τομέα και τα παιδιά μου πάνω από 40 ετών. Τα χρήματα θα τα πάρω άμεσα ξ όταν θα βγει η τελική σύνταξη;

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή κυρία,ενδεχομένως να τα πάρετε εντός Δεκεμβρίου,καθότι είναι ξεχωριστή περίπτωση και δεν έχει καμιά σχέση με την μεταβίβαση της σύνταξης. Η αίτηση για την διδκδίκηση των αναδρομικών ποσών πρέπει να γίνει άμεσα,εντός του 2017,σε διαφορετική περίπτωση χάνεται η απαίτηση.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα..στην Θεσσαλονίκη που μένω μου λένε ότι ακόμα δεν ήρθε εγκύκλιο για να κάνουμε αίτηση...ξερετε κύριε Αποστολε τι γίνεται?άλλοι ετσι άλλοι αλλιώς.ζαλίστηκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ συνάδελφε,εγώ δεν θέλω να σχολιάσω τι ακούγεται,έστω κι άν αυτοί είναι συνάδελφοι,και ως εκ τούτου δεν επιθυμώ να πάρω θέση. Ο καθείς κρίνεται για την αξιοπιστία του...
    Η ανάρτηση που έχω ανεβάσει είναι νομίζω διευκρινιστική.
    Το κείμενο της αίτησης είναι από το Γ.Λ.Κράτος και η διεκδίκηση ισχύει ΜΟΝΟ μέχρι τέλος του 2017,κατόπιν χάνεται...
    Πράξε κατά την κρίση σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ..θα πάω αύριο να δω τι θα μου πουν πάλι...καλη συνεχεια

      Διαγραφή
  15. Συνάδελφε απο Θεσσαλονίκη.Ενημερωτικα και μόνο.Αφου εισαι ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ(δλδ δεν σου μεταβιβαστηκε η συνταξη συμφωνα με την ημερομηνια του παραδειγματος ,απεβιωσε π.χ. 5/2015 το συγγενικο σου προσωπο) εκτύπωσε και συμπληρωσε την αιτηση που εχει αναρτηση ο Απόστολος με συνημμένα τα 4 δικαιολογητικά και στειλτα στο ΓΛΚ(με συστημενη επιστολη ή απλή κατά την κριση σου)γραφοντας στην αιτηση οτι τα ζητας απο 10/2013 εως την ημερομηνια θανατου του συγγενικου σου προσωπου(Ε Α Ν εχει πεθανει μετα τον 7/2016 θα βαλλεις ημερομηνια εως 6/2016),εννοειται θα συμπληρωσεις και τα υπολοιπα στοιχεια του θανοντος συμφωνα με το υποδειγμα της αιτησης.Εαν υπαρχουν και αλλοι ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ συμφωνα με το πιστοποιητικο πλησιεστερων συγγενων δικαιουνται και αυτοι να κανουν αιτηση και θα παρει ο καθενας σας το ανάλογο ποσό.Σ ε περιπτωση που η συνταξη μεταβιβαστηκε(απεβιωσε π.χ.5/2016) π.χ. στην συζυγο τον 6/2015 και υπαρχουν πχ και ένα παιδί(ανεξαρτητα αν μεταβιβαστηκε και σε αυτό η συνταξη) αναδρομικά δικαιουνται και οι δύο δλδ από 10/2013 εως τον 5/2015 ως κληρονομοι.Αν υπαρχει μόνο συζυγος (ανεξαρτητα αν μεταβιβαστηκε ή Ο Χ Ι σε αυτη η συνταξη αναδρομικα δικαιουται π.χ. απο 10/2013 εως 5/2015(διοτι εαν μεταβιβαστηκε πηρε τα αναδρομικα που δικαιουται απο τον 6/2015 εως 6/2016 με την συνταξη ΔΕΚ/2017)(αν δεν μεταβιβαστηκε δικαιουται απο 10/2013 εως 5/2015) .Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ πολύ κύριε Μάνο.πηγα σήμερα πήρα την αίτηση αλλα εκεί στο τεβε είχαν διαφορετική...θελει να πάρω ένα χαρτί ότι δεν αποποιηθηκα διαθήκης απο πρωτοδικιο που μου λείπει κ ή να κάνω εξουσιοδότηση εγω στην μαμά μου ή η μαμα μου μένα για να μπουν σε ενα ατομοο τα επιστρεφομενα.καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα. Η υπηρεσία δεν κοινοποιούσε το δικαίωμα αναγνώρισης χρόνου σπουδών ως χρόνου υπηρεσίας και όταν τυχαία το έμαθα, ζήτησα αναγνώριση και την πραγματοποιησαν χορηγώντας μου όμως, μισθολογικές προαγωγές και χρονοεπιδόματα μόνο για τα τελευταία τρία έτη. Έχω χάσει λοιπον από υπαιτιότητά τους ένα αξιόλογο ποσό και ήθελα να μάθω τι θα μπορούσα να κάνω προς χορήγηση των οφειλομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε να αποταθείς στον ΕΦΚΑ-Γ.Λ.ΚΡΑΤΟΥΣ,είτε με αίτησή σου,είτε με την φυσική σου παρουσία,η οποία γίνεται ΜΟΝΟ κάθε Παρασκευή,ώρες 11.00-15.00,γραφείο 28,6ος όροφος.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα,

    εντελώς τυχαία βρέθηκα στο blog σας ψάχνοντας για κατι αλλο σχετικά με της κόρες θανόντων Δημοσιων υπαλλήλων.
    Δεν το ειχα ακουσει αυτο , φαντάζομαι πως ισχυει αυτο που διαβασα παραπάνω ; πως μεχρι το 2017 δέχονται αιτήσεις;

    ευχαριστώ πολύ!
    σοφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύουν τ΄ανωτέρω αγαπητή κ.Σοφία και σας παρακαλώ να ενημερωθείτε από την ανάρτηση:(http://saealarisas.blogspot.gr/2017/11/blog-post_30.html) Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και το 2018..
      Κατεβάστε την αίτηση και ακολουθήστε τις οδηγίες σσυμπλήρωσης.
      Καλημέρα...

      Διαγραφή
  19. Καλημερα σας
    Ο πατερας μου πεθανε το 2016 ,ξερω οτι δικαιουμαι τα παρανομως παρακρατηθεντα υπερ εοππυ ως η μοναδικη κληρονομος .
    Εκανα αιτηση στο γλκ αλλα ακομα τιποτα ...
    Μας κοροιδευουν ; γνωριζετε ποτε θα ενδιαφερθουν και για εμας;
    Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή κ.Μαίρη,Καλησπέρα σας.
      Δυστυχώς δεν είστε η μοναδική που έχει κάνει αίτηση στο Γ.Λ.Κράτους για τα αναδρομικά της Υγ/κής περίθαλψης και δεν έχει λάβει ακόμη καμιά απάντηση!Οι πληροφορίες λένε ότι θα δοθούν,αλλά πότε ουδείς γνωρίζει!! Η επιστροφή θα γίνει με την κατάθεση του χρημ.ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε δικαιούχου,χωρίς ενημέρωση...

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.