6 Ιανουαρίου 2018

Σχέδιο για αλλαγή των πινακίδων όλων των Ι.Χ μέχρι το τέλος του 2018...


Το ενδεχόμενο αλλαγής των πινακίδων όλων των ΙΧ αυτοκινήτων εξετάζει το Υπουργείο Υποδομών, μετά τη λειτουργία του νέου δορυφορικού συστήματος για την πληρωμή των διοδίων, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υποδομών για να λειτουργήσει το σύστημα θα πρέπει να αλλαχθούν οι πινακίδες των Ι.Χ αυτοκινήτων, προκειμένου αυτές να διαβάζονται από τις ηλεκτρονικές κάμερες.

Βέβαια ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα αλλάξουν όλες οι πινακίδες ή μόνο οι προβληματικές – και ποιος θα κρίνει ποιες είναι προβληματικές – και το κυριότερο ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος. Σήμερα για να αλλάξει κάποιος πινακίδες στο αυτοκίνητό του χρειάζονται περί τα 60 €.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών το νέο δορυφορικό σύστημα αναλογικών διοδίων αναμένεται να δημοπρατηθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Από την ανακοίνωση του υπουργείου προκύπτει πως με το νέο σύστημα, τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS).

Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).

Συνεπώς για να λειτουργήσει το σύστημα, πρέπει σε όλα τα αυτοκίνητα να τοποθετηθούν νέες πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς σήμερα χιλιάδες Ι.Χ. κυκλοφορούν με πινακίδες που δεν «διαβάζονται» ούτε από απόσταση 10 εκατοστών αφού έχουν σβηστεί τα χρώματα, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τα δίκυκλα.

Μάλιστα, η διαδικασία αλλαγής πινακίδων πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους, οπότε και κατά την ηγεσία του υπουργείου θα λειτουργήσει το δορυφορικό σύστημα στην Εγνατία Οδό. Οι δύο διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν προ ημερών από την Εγνατία Οδός Α.Ε.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα της αλλαγής πινακίδων στα Ι.Χ. αυτοκίνητα λόγω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι "όχι βέβαια, ούτε σκέψη δεν υπάρχει". 
Το νέο αναλογικό ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων δεν σχετίζεται με αλλαγή πινακίδων."
Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.