19 Απριλίου 2018

Φορολογική ταλαιπωρία για τους Συνταξιούχους που έλαβαν επιστροφή Εισφορών Υγειονομικής περίθαλψης...


Ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άρχισε να μετρά αντίστροφα. Από μέρα σε μέρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να ανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Και φέτος, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου ανεξάρτητα από το πότε θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση. Η δεύτερη θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η έως το τέλος Νοεμβρίου.

Όμως κατά την συμπλήρωση των δηλώσεων οι συνταξιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την συμπλήρωση των στοιχείων τους.

Χιλιάδες συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν με τροποποιητική δήλωση τα αναδρομικά της μηνιαίας εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) που έλαβαν με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2017.
Έτσι, ποσά της τάξεως των 200-300 ευρώ να πρέπει να δηλωθούν σε 4-5 διαφορετικές δηλώσεις εκ των οποίων κάποιες θα πρέπει να υποβληθούν χειρόγραφα στις Δ..Ο.Υ καθώς οι ηλεκτρονικές τροποποιητικές δηλώσεις υποστηρίζονται μέχρι και τη χρήση του 2015.

Η απόφαση αναφέρει ότι «οι συνταξιούχοι στους οποίους παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά τους ποσά για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία τους επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017,υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των ποσών στα έτη που ανάγονται καθώς και αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη, εφόσον στη σχετική βεβαίωση που θα τους χορηγήσει ο αρμόδιος φορέας, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών αυτών που επιστρέφονται στα έτη που αφορούν. 
 
Τέλος, οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.