5 Ιουνίου 2018

Απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη σε έγγραφο της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Α.Σ.Α),σχετικά με την Μη ενημέρωση των Αποστράτων Ε.Δ. και Σ.Α. και πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου για την Επιστροφή ποσών που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης...Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγραφό του προς την Ομοσπονδία μας (Π.Ο.Α.Σ.Α) απάντησε σε σχετικό της έγγραφο, για την Μη ενημέρωση των Αποστράτων των Ε.Δ. και Σ.Α. και πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου, για την «Επιστροφή ποσών που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4501/2017.», για τις διαπιστώσεις και ενέργειές του, Συγκεκριμένα:

1.-  Το έτος 2013 έχει εκπονήσει σχετικό Πόρισμα,  το οποίο μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα  του Συνηγόρου του Πολίτη.

2.-   Τέλος μετά το ανωτέρω έγγραφό η Ομοσπονδία μας απηύθυνε επιστολή στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών – Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  (239822/13300-23-3-2018), με την οποία προτείνει να υπάρξει δυνατότητα ώστε να ενημερωθεί το σύνολο των ενδιαφερομένων πολιτών αναλυτικά και εξατομικευμένα για τον τρόπο που διαμορφώθηκε το επιστρεπτέο ποσό. 

3.-   Πιο συγκεκριμένα για το ζήτημα αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να αναρτηθεί ο τρόπος υπολογισμού των επιστρεπτέων εισφορών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη, όπως π.χ. αναρτώνται τα μηνιαία Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε.Φ.Κ.Α. ή και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. 

4.- Τούτο ενδεικτικά, θα μπορούσε να υλοποιηθεί, είτε μέσω του taxis, είτε μέσω του ΗΔΙΚΑ, όπου θα μπορεί να εισέρχεται ο ενδιαφερόμενος και να έχει την απαιτούμενη, σύμφωνα με τις στοιχειώδεις επιταγές της αρχής της χρηστής διοίκησης, εξατομικευμένη ενημέρωση για την περίπτωσή του. 

5.-  Η αναφορά μας αυτή και η απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη δεν αναστέλλει τις τυχόν εκ του Νόμου προβλεπόμενες προθεσμίες για την υποβολή ενστάσεων στα αρμόδια Διοικητικά Όργανα ή την άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων ενώπιον των Δικαστηρίων.

6.- Το θέμα παρακοκουθείται από την Ομοσπονδία μας και σε θετική περίπτωση θ΄ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.