19 Σεπτεμβρίου 2018

Υλοποίηση αποφάσεων ΣτΕ και αναδρομικά - Μία ακόμα άποψη

Συνειδητά όλο αυτό το διάστημα δεν είχα πάρει θέση με όλα αυτά που έγραφαν εφημερίδες και σχολίαζαν συνάδελφοι, σχετικά με την πλήρη υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ και επιστροφή του υπολοίπου 50%, αφού ήταν λίγα αυτά που προσέθεταν σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Επειδή όμως σε καθημερινή βάση δέχομαι ερωτήματα, παραθέτω κι εγώ μία σειρά από στοιχεία και την άποψή μου, αφού τονίσω ότι (αν δοθούν) πρόκειται για επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων με μεγάλη μάλιστα καθυστέρηση... Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Θα δοθούν τα αναδρομικά; Η άποψη μου όπως φαίνεται και στο τέλος του άρθρου μου [ΕΔΩ] ήταν ΝΑΙ, με την παρούσα ή την επόμενη κυβέρνηση.
Θα έρθουν στο επίπεδο του 2012 οι μισθοί και οι συντάξεις όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του ΣτΕ; Οι Βασικοί Μισθοί και οι Βασικές Συντάξεις, ΝΑΙ. Το πληρωτέο ΟΧΙ, γιατί υπάρχουν και άλλες μειώσεις - κρατήσεις στη συνέχεια. Στο Ενημερωτικό Σημείωμα Σύνταξης είναι το πρώτο νούμερο αριστερά πάνω, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Πότε θα δοθούν και πώς; Με δόσεις ή εφάπαξ; 
Με την παρούσα κυβέρνηση αν δεν είναι ακόμα μια παραπλάνηση ή/και ομηρία πριν των επερχόμενων εκλογών δεν είναι δυνατόν να δοθούν εντός του 2018. Αυτό που δήλωσε στην αρχή ο κ. Καμμένος "από τον Οκτώβριο" είναι τελείως ανεδαφικό και δείχνει πόσο πρόχειρα και ψηφοθηρικά αντιμετωπίζει το εν λόγω θέμα. Αλλά και ο λόγος της έναρξης των δόσεων από τον Ιανουάριο του 2019 "για να μην φορολογηθούν" είναι το ίδιο έξω από κάθε πραγματικότητα. Από την εφορία δε γλυτώνει κανείς. Το έχουμε δει άλλωστε με το προηγούμενο 50%. Εκτιμάται ότι όποτε και αν δοθούν θα είναι σε δόσεις, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί ένα μικρό ποσό εφάπαξ ή/και ένα ποσό να συμψηφισθεί με οφειλές σε εφορία πχ ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό γιατί αποκλείω να ...καταναλωθεί όλο το υπερπλεόνασμα για μια απόφαση του ΣτΕ, που πιθανόν να μην φέρει ικανό αριθμό ψήφων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμεύτηκε ότι θα τα επιστρέψει σε βάθος πενταετίας.
Πότε θα καταλάβουμε ότι πλησιάζει η ημερομηνία καταβολής; Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος η διαδικασία έχει ως ακολούθως: (1) Συσκέψεις, υπολογισμοί και δοκιμές στο τέως ΓΛΚ για τους συνταξιούχους και στα αντίστοιχα Υπουργεία των εν ενεργεία στελεχών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. (2) Αφού υπολογισθεί το συνολικό κόστος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον υπό σύνταξη προϋπολογισμό έτους 2019 του κράτους. (3) Αφού ο προϋπολογισμός ψηφισθεί με τη συμφωνία και των δανειστών θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση όπως ακριβώς έγινε και με το νόμο 4307/2014, ώστε να επανέλθουν Βασικοί Μισθοί και Βασικές Συντάξεις στα επίπεδα του 2012, αλλά και θα φαίνεται ο τρόπος απόδοσης (πχ σε πόσες δόσεις). Αν η διαδικασία θεωρηθεί κατεπείγουσα μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε μερικές ημέρες, άλλως μπορεί να απαιτηθούν μερικές εβδομάδες. (4) Έκδοση εγκυκλίου εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης, που θα καθορίζει κάθε λεπτομέρεια. (5) Στη συνέχεια για τα εν αποστρατεία στελέχη θα εκδοθούν νέες συνταξιοδοτικές πράξεις και θα αποσταλούν στον καθένα από εμάς. (6) Τέλος, θ' αρχίσει η καταβολή, που όπως καταλαβαίνετε μπορεί να αργήσει αρκετά.
Μπορεί να υπολογισθεί το ποσό που αναλογεί στον καθέναν από εμάς; Καταρχήν να πούμε ότι τα εν ενεργεία στελέχη διεκδικούν μέχρι τέλος του 2018, αναδρομικά 53 μηνών, αφού από 1.1.2017 ισχύει το νέο μισθολόγιο. Εδώ πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ εκτιμάται ότι το νέο μισθολόγιο θα κριθεί και αυτό αντισυνταγματικό αφού είναι υποδεέστερο του Ιουλίου του 2012. Τα εν αποστρατεία στελέχη διεκδικούν μέχρι τέλος του 2018, αναδρομικά 77 μηνών και νέα Συνταξιοδοτική πράξη.
Αν και ο τρόπος που παρουσίασε η ΠΟΣ(*) κρίνεται ενδιαφέρουσα και απλή δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ισχύει για όλους αφού πιθανόν να αλλάξει η κλίμακα υπολογισμού 5, 10, 15, 20% αλλά και τα αναφερόμενα ποσά είναι προ φόρων.

Ένας ασφαλέστερος τρόπος υπολογισμού γίνεται με τη βοήθεια του excel-φυλλου του κ. Σουφλή [ΕΔΩ] όπως εξηγήθηκε [ΕΔΩ]. Στον "Υπολογισμό Α" βάζουμε τις υπάρχουσες Βασικές Συντάξεις και λοιπά στοιχεία και στον "Υπολογισμό Β" βάζουμε τη Βασική Σύνταξη πριν τον Ιούλιο του 2012 και λοιπά στοιχεία. Η διαφορά των δύο τελικών καθαρών ποσών πολλαπλασιάζεται με το 77 και δίνει μία πλησιέστερη με την πραγματικότητα εικόνα επιστρεφομένων. Η διαφορά μεταξύ των δύο υπολογισμών Α' και Β' ενός μισθολογικά Υποστράτηγου, που άλλαξε κλίμακα από 10 στο 15%, είναι μόλις 11 ευρώ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: (1) Αν δοθούν τα αναδρομικά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. (2) Τα ποσά των ομοιόβαθμων εν ενεργεία στελεχών θα είναι αρκετά μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα των εν αποστρατεία, αν και οι μήνες είναι λιγότεροι. (3) Τα ποσά που γράφτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αφορούσαν κυρίως τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ και των ΣΑ.
Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης
(*) Υπολογισμός ΠΟΣ για εν αποστρατεία στελέχη: Εφάπαξ ποσό με τη σύνταξη Ιαν. 2015 (5 μήνες) + 36 μηνιαίες δόσεις, μέχρι Ιαν. 2018 (24 μήνες). Το άθροισμα αυτό διαιρείται με το 29 και πολλαπλασιάζεται με το 77 (Αυγ. 2012 - Δεκ. 2018). Αυτό θα είναι το προ φόρων ποσό, που δεν ισχύει για όσους αλλάξει η κλίμακα της μείωσης 5-10-15-20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.