Σύμφωνα με το protothema.gr:
Στην επιστροφή των αναδρομικών του 2015 σε όλους τους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και όχι μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν στα δικαστήρια προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.
Ωστόσο στο δικαστικό θρίλερ που ταλαιπώρησε 2,5 εκατ συνταξιούχους επί 5 χρόνια δε μπήκε χθες οριστικό τέλος καθώς πάνω από τους μισούς δικαιούχους θα μείνουν τελικά εκτός του «νυμφώνα» των επιστροφών.
Υπενθυμίζουμε ότι η 25μελής Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις έκρινε ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια θα πάρουν αναδρομικά από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για το εντακάμηνο ( Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016).
Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και οι απόστρατοι (περίπου 600.000) δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ καθώς έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τον Ε.Τ. 15/07/2020: Έρχεται ξεχωριστή απόφαση αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου-Aποστράτους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ενδέχεται να έχει αυξημένες επιστροφές πέραν του 11μήνου! Όπως είπε στον «Ε.Τ.» αρμόδιο στέλεχος του e-ΕΦΚΑ, η κρίση που έβγαλε το ΣτΕ για τα αναδρομικά 11μήνου αφορά συνταξιούχους Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπως και του ΕΤΑΑ, στους οποίους έχει δικαιοδοσία το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα ή μη των συνταξιοδοτικών εν προκειμένω διατάξεων. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου-Aπόστρατους όμως η δικαιοδοσία ανήκει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απ’ όπου και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για τις ίδιες περικοπές που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ολομέλειά του.
Τα ποσά αναδρομικών στις κύριες συντάξεις ανάλογα με τη σύνταξη είναι:
Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: Αναδρομικά από 1.449 ευρώ ως και 5.046 ευρώ:

Σύμφωνα με την απόφαση – πιλότο του ΣτΕ:
1. Οι επιστροφές θα είναι έντοκες για το 11μηνο στους 250.000 συνταξιούχους που έκαναν αγωγές. Ο τόκος είναι 6% το χρόνο και μετράει από την ημερομηνία που κατέθεσαν την αγωγή. Προσοχή: Οι περισσότερες αγωγές είναι του 2018 και 2019, λιγότερες είναι του 2017 και πιο λίγες του 2016. Οπότε τα έντοκα αναδρομικά θα έχουν για τους περισσότερους τόκους 1 ως 2 ετών. Υπάρχουν όμως και περίπου 180 αγωγές από το 2013 ως το 2015 που θα πάρουν αναδρομικά με τόκους 5 ως 7 ετών.
2. Η απόφαση για τα αναδρομικά θα ισχύσει και στο 1 εκατ. συνταξιούχους που δεν έκαναν αγωγές με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που θα έρθει σύντομα, ίσως και μέσα στον Ιούλιο. Για τους μη ενάγοντες όμως τα αναδρομικά θα είναι άτοκα.
3. Κερδισμένοι από την απόφαση – νομοθετική ρύθμιση είναι περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, στους οποίους θα επιστραφούν τα Δώρα. Στις κύριες συντάξεις τα Δώρα είναι από 360 ευρώ (χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ) ως και 800 ευρώ το χρόνο, που είναι το πλαφόν Δώρων πριν καταργηθούν το 2013. Στις δε επικουρικές τα Δώρα είναι δύο συντάξεις επιπλέον. Προσοχή: Η επιστροφή δεν σημαίνει μόνιμη επαναφορά Δώρων, αλλά θα είναι μόνον για μία φορά.
4. Η αποκατάσταση των αντισυνταγματικών περικοπών θα γίνει σε δόσεις που μπορεί να φτάνουν και στα 5 χρόνια. Για μικρά ποσά όπως των χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν μόνον Δώρα να περιμένουν από τα αναδρομικά, οι δόσεις μπορεί να είναι λιγότερες, ή και εφάπαξ για επιστροφές ως τα 500-600 ευρώ.