24 Φεβρουαρίου 2015

Μείωση φόρου από Ιατρικές – Νοσοκομειακές δαπάνες.Ποιοί δικαιούνται...

Η μείωση του φόρου για δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς καθώς και λόγω αναπηρίας, ισχύει όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως της κατηγορίας εισοδήματος που αποκτούν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό διευκρινίζει σε εγκύκλιο της η Γενικής Γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Ειδικότερα, με την εγκύκλιο προβλέπεται ότι:......>> 1). Τη μείωση φόρου κατά διακόσια ευρώ δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους εμπίπτουν σε κάποια από τις κατηγορίες που αναφέρονται στο νόμο. Ειδικά για τα πρόσωπα με αναπηρία τουλάχιστον 67% διευκρινίζεται ότι για την απόδειξη της αναπηρίας απαιτείται γνωμάτευση από ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ. Επισημαίνεται ότι γίνονται δεκτές και οι ήδη πριν την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ εκδοθείσες γνωματεύσεις από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών καθώς και αυτές από τις υγειονομικές επιτροπές του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΥΕ της Ελληνικής Αστυνομίας), έστω και αν δεν κατονομάζονται ρητά στο νόμο. 
2). Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. 
Στην έννοια των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνονται:
- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες. 
- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη. 
- Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά. 
- Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ' οίκον. 
- Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων όπως ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κλπ.  
- Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές, ιδρύματα ή οργανισμούς, τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. 
- Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων. 
Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν το φόρο του έτους στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος. Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπολοίπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης. 
3). Τη μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ
Για τη μείωση του φόρου φυσικού προσώπου λαμβάνεται υπόψη και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.ΠΗΓΗ:

3 σχόλια:

  1. Οι προυποθεσεις που οριζει ο νομος για να ισχυσουν οι ιατρικες δαπανες ποιες ειναι;Νομιζω πως πρεπει να ειναι ισες με το 10% του φορολογητεου εισοδηματος.Δηλ.σε φορολογητεο εισοδημα 18.000 ευρω,οι ιατρικες δαπανες πρεπει να ειναι 1.800 ευρω.Λιγο δυσκολο να συγκεντρωθουν.Εκτος και εαν συμβει κατι το συνταρακτικο,που το απευχομαι με ολη τη δυναμη της ψυχης μου,σε ολους.Μηπως ομως αλλαξε κατι;Γιατι με ολα αυτα που συμβαινουν,ισως κατι να μου εχει ξεφυγει. Β.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το παρόν δεν έλλαξε κάτι,αλλά θέλω να πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα ακολουθήσουν διευκρινιστικές οδηγίες...
      ΄ιδωμεν...Βλέπεις στην Ελλάδα δεν λειτουργούμε με πρόγραμμα,αλλά βλέποντας και κάνοντας!!

      Διαγραφή
  2. Για να εχουμε οφελος απο τα εξοδα ιατρικης,νοσοκομειακης και φαρμακευτικης περιθαλψης θα πρεπει ο υποχρεος ή συζυγος να εχουν τουλαχιστον αποδειξεις το 5%του εισοδηματος τους.π.χ ο υποχρεος με 18.000 εισοδημα πρεπει να εχει αποδειξεις 18.000Χ5%=900,01 ευρω για να εχει οφελος 900,01Χ1Ο%=90,00 ευρω.(εαν εχει πχ 1.800Χ10%=180.00 οφελος).ΕΑΝ εχει ΕΩΣ 899,99 ευρω τοτε ΔΕΝ εχει κανενα οφελος. Οι ιατρικες πρεπει να ειναι στο ονομα του(μαζι υπολογιζονται οι αποδειξεις και των παιδιων του).Στις ιατρικες θα προστεθουν πχ και οι αποδειξεις του φαρμακειου με ΦΠΑ 6,5%,13% οχι οι με ΦΠΑ 23%.παραδειγμα . υποχρεος με εισοδημα 15.000 εχει 250 ιατρικες και 500 φαρμακειου.Αρα εχει 750 ευρω συνολο δηλαδη το 5% του 15.000(οφελος 750Χ10%=75 ευρω).Η συζυγος του εχει εισοδημα 12.000 εχει 400 ιατρικες και 200 φαρμακειου.Αρα εχει 600 ευρω συνολο δηλαδη το 5% του 12.000(οφελος 600Χ10%=60 ευρω).ΕΑΝ η συζυγος δεν εχει εισοδημα οι ιατρικες που ειναι στο ονομα της ΔΕΝ εχουν κανενα οφελος .Αυτα ισχυαν για το οικ. ετος 2014,λογικα και για το οικ. ετος 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.