Αισιόδοξος ότι την επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της και θα βγει από την ύφεση εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Zeit.
Αν και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» του χρέους, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα πιθανόν να μπορέσει να αρχίσει να μειώνει τα χρέη της από την επόμενη χρονιά. «Κούρεμα χρέους κάναμε το 2011. Τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας μειώθηκαν από όλους τους μη δημόσιους δανειστές εθελοντικά κατά 53%. Αυτό δεν θα το ξανακάνουμε. Ένα δεύτερο κούρεμα χρέους δεν θα υπάρξει», ξεκαθάρισε.
«Για να μειωθεί το βάρος του χρέους συνολικά, τα χρέη θα πρέπει να αυξάνονται πιο αργά από την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την ερχόμενη χρονιά, όταν η χώρα βγει από την ύφεση. Η Ελλάδα θα μπορούσε........>>
τότε ήδη να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα», είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται φέρνει αποτελέσματα. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τον τουρισμό. «Τον περασμένο χρόνο σχεδόν κανείς από τη Γερμανία δεν έκανε διακοπές στην Ελλάδα, διότι η σχέση κόστους - παροχής ήταν πιο συμφέρουσα στην Τουρκία. Τώρα, όμως, πηγαίνουν και πάλι, διότι μεταξύ άλλων, η Ελλάδα μείωσε το κόστος εργασίας κατά 13%», είπε.
«Βεβαίως οι Έλληνες υποφέρουν, δεν το αμφισβητώ. Λιγότερο οι ελίτ, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι, περισσότερο ο απλός κόσμος. Η εξυγίανση είναι πάντα δυσάρεστη. Όσο δεν γινόταν κάτι, τόσο χειρότερα. Αλλά (το πρόγραμμα) λειτουργεί: είμαστε σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης σε μια καλή πορεία, αλλά και στα κράτη με πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εκτίμησε επίσης ότι η άνοδος των γερμανικών κρατικών ομολόγων δείχνει πως αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η άνοδος των αποδόσεων αποτελεί ένδειξη ότι έχει μετριαστεί η κρίση στην Ευρωζώνη, απάντησε καταφατικά. «Ναι, ευτυχώς. Η εμπιστοσύνη στο ευρώ έχει επιστρέψει», είπε.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.