7 Μαρτίου 2014

Ποιες συντάξεις γλυτώνουν το ..."κούρεμα".


Αναλυτικός οδηγός

Σημαντικός αριθμός συνταξιούχων απαλλάσσεται από τις ειδικές εισφορές. Τις μειώσεις στις αποδοχές αποφεύγουν όσοι εισπράττουν από τα Ταμεία παροχή κάτω των 1.000 €. Ανάλογο καθεστώς ισχύει για εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν με λίγα χρόνια εργασία και τους μεγάλους σε ηλικία. 
Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1.000 € τον μήνα από τα ασφαλιστικά ταμεία διασώζονται από μία σειρά ειδικών εισφορών που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται, κυρίως, για ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, καθώς στα δύο αυτά Ταμεία η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει χαμηλές ή μεσαίες συντάξεις. 
Ουσιαστικά, η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων που αποχώρησαν με λίγα έτη δουλειά (π.χ. 15ετία) και σε μεγάλη ηλικία δεν επηρεάζεται από τις περικοπές των τελευταίων χρόνων. Χωρίς μειώσεις είναι και οι συντάξεις των ασφαλισμένων που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (καθώς εξαιρούνται από τις ειδικές περικοπές). 
Στον αντίποδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», όσοι συνταξιούχοι έχουν περάσει το «φράγμα» των 1.000 ευρώ βλέπουν μια σειρά ειδικών εισφορών -που έχουν επιβληθεί τα τελευταία έτη- αλλά και τους φόρους να… ροκανίζουν το εισόδημά τους......>>
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
 - Από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης εξαιρούνται οι συνταξιούχοι γήρατος και αναπηρίας που παίρνουν το εξωιδρυματικό επίδομα. Επίσης, από το τέλος του 2011 εξαιρούνται όλες οι συντάξεις αναπηρίας. 
- Από την ειδική εισφορά για τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών απαλλάσσονται όσοι αποχώρησαν λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής τους σχέσης ή αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Επίσης, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, ή επίδομα απολύτου αναπηρίας, ή επίδομα ανικανότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους, ή είναι θύματα ενεργειών ένοπλης βίας ή βίαιων επεισοδίων. 
- Από την περικοπή των επιπλέον ποσών των 1.000 € για τους κάτω των 55 ετών και 1.200 € για όσους έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, προβλέπεται εξαίρεση για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας και για όσους είναι αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μεσογειακή αναιμία κ.λπ. Επίσης, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που είχαν δικαίωμα να αποχωρήσουν βάσει των διατάξεων για τη 15ετία, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με άλλες διατάξεις. Τέλος, διασώζονται οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, των οποίων αποδεδειγμένα η αναπηρία επήλθε μετά τη συνταξιοδότησή τους, κατόπιν σχετικής αξιολογήσεως από το ΚΕΠΑ. 
 - Από τη μείωση που αφορά στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.200 € στην κύρια σύνταξη -και ανέρχεται σε 12% - εξαιρούνται και σε αυτήν την περίπτωση οι συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας και όσοι είναι αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι, με μεσογειακή αναιμία κ.λπ. 
- Τέλος, από την περικοπή του Ν. 4093/2012 -που αφορά στο σύνολο των ποσών των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 €- εξαιρούνται μόνον οι συνταξιούχοι που παίρνουν το εξωιδρυματικό επίδομα. Αναφορικά με τις μειώσεις που έρχονται ή ήδη ισχύουν για τις αποδοχές των υπόλοιπων συνταξιούχων ισχύουν τα εξής: 
- Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (Ν. 3865/2010). Δεν αφορά όσους παίρνουν κάτω από 1.400 € τον μήνα. Από εκεί και πάνω η εισφορά αλληλεγγύης ξεκινά από το 3% των μηνιαίων αποδοχών και φθάνει μέχρι και το 14%. 
- Ειδική εισφορά που αφορά τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που παίρνουν από το Ταμείο άνω των 1.700 € μετά την πρώτη παρακράτηση (Ν. 4002/2011). Η εισφορά κυμαίνεται από 6% έως 10%. 
- Νέα μείωση των συντάξεων με τον νόμο 4024/2011. Η μείωση γίνεται στο ποσό που απομένει μετά τις δύο πρώτες παρακρατήσεις. 
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής: 
- Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους μειώνεται κατά 40% το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 €.
- Για όσους έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους μειώνεται κατά 20% το ποσό της σύνταξης που ξεπερνά τα 1.200 €. 
- Μείωση κατά 12% στο τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. 
- Μείωση για ποσά συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ (Ν. 4093/2012). 
Η μηναία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων (κυρίων, επικουρικών και μερισμάτων) που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ μειώνονται ως εξής: 
- Από 1.000 έως και 1.500 € μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% - το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 €.
- Από 1.500,01 έως και 2.000 € μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% - το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 €.
- Από 2.000,01 έως 3.000 € μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% -το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 €.
- Από 3.000,01 € και άνω μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 20% - το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 2.550,01 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.