27 Απριλίου 2014

Παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλα τα Φυσικά Πρόσωπα εντός του 2014.


Μέσα στο έτος θα καταβάλλεται από τούδε και στο εξής η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των αποδοχών των φυσικών προσώπων. Σήμερα μόνο οι μισθωτοί πληρώνουν σε μηνιαία βάση την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μπλοκάκια την καταβάλλουν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. 
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για επανασχεδιασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθέν σχετικά με τον επανασχεδιασμό ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους που γεννάται αυτή και όχι στο επόμενο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης......>>
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο σχέδιο η εισφορά αλληλεγγύης θα καταβάλλεται ως εξής από τα φυσικά πρόσωπα
1). Οι συνταξιούχοι που έχουν και επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν σε διάστημα 12 μηνών το σύνολο της εισφοράς αλληλεγγύης. Δηλαδή τα δύο ταμεία θα στέλνουν τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και από την κύρια σύνταξη θα παρακρατείται το σύνολο της εισφοράς όπως θα γίνεται και με τον φόρο. Αποτέλεσμα της νέας διαδικασίας είναι με την εκκαθάριση της δήλωσης να μην υπάρχει καμία οφειλή από τους συνταξιούχους. 
2). Μισθωτοί με μπλοκάκια. Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται μηνιαίως επί των αποδοχών του κάθε μισθωτού και επιμερίζεται στους μισθούς. Όσοι έχουν και εισοδήματα από μπλοκάκι την εισφορά αλληλεγγύης την πληρώνουν μετά την εκκαθάριση της δήλωσης. 
Με το νέο σύστημα η πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται ως εξής: 
• Η εταιρεία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μισθωτός θα στέλνει τα στοιχεία των αποδοχών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κάθε μήνα. 
• Η εταιρεία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μπλοκάκι θα στέλνει επίσης τα στοιχεία των μηνιαίων αμοιβών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
• Τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αθροίζουν τα δύο ποσά και θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης και από τις δύο ή περισσότερες πηγές. 
• Η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πραγματοποιείται κάθε μήνα από την επιχείρηση στην οποία ο φορολογούμενος έχει μισθωτή σχέση εργασίας. 
• Η ίδια διαδικασία πιθανόν να ακολουθηθεί και για το τέλος επιτηδεύματος το οποίο θα επιμερίζεται στους 12 μήνες του έτους. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει την εισπραξιμότητα των φόρων στο 100%. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα αρκετοί φορολογούμενοι είτε δεν κατάφερναν είτε απέφευγαν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης που προέκυπτε με την εκκαθάριση της δήλωσης. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πλέον με τη διαδικασία αυτή δηλαδή με την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στην πηγή δεν θα υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές. 
Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα και υπολογίζεται ως εξής: 
α). Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού. 
β). Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού. 
γ). Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού. 
δ). Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού. 
Για παράδειγμα έστω φορολογούμενους με μισθό 1.200 ευρώ και αμοιβές από μπλοκάκι 500 ευρώ μηνιαίως. 
Ο ανωτέρω καταβάλλει κάθε μήνα 14 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης (συνολικά για 14 μισθούς 168 ευρώ). Μετά την εκκαθάριση της δήλωσης και αφού συνυπολογιστούν και οι αμοιβές από το μπλοκάκι πληρώνει επιπλέον εισφορά ύψους 288 ευρώ. Με το νέο σύστημα η εισφορά αλληλεγγύης και από τις δύο πηγές θα επιμεριστεί στις μηνιαίες αποδοχές από τη μισθωτή εργασία. Δηλαδή κάθε μήνα θα πληρώνει το ποσό των 33 ευρώ. ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-staratalogia.blogspot.gr

8 σχόλια:

  1. Κε Χατζηκωτούλα καλησπέρα. Παρακολουθώ το μπλόγκ σας και είναι πραγματικά πάρα πολυ χρήσιμο για όλους του αποστράτους και όχι μόνο με την ενημερωση που παρέχει. Συγχαρητήρια για το έργο σας. Παίρνω το θάρρος να σας ζητήσω μία ενημέρωση καθώς βλέπω οτι είστε πολυ καλός γνώστης των πραγμάτων σχετικά με συντάξεις, ασφαλιστικά κλπ και όταν βρείτε το χρόνο και μπορείτε θα ήθελα αν είναι εύκολο να μου απαντήσετε. Κατατάχθηκα στην ΕΛ.ΑΣ. το 1996 αλλα αντιμετώπισα ένα σοβαρό πρόβλημα υγεία και αποστρατεύτηκα πρόσφατα αυτεπαγγέλτως απ την ΑΥΕ λόγω των προβλημάτων υγείας. Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά όταν μπορέσετε σχετικά με τη δικαιούμενη βασική σύνταξη που θα πάρω, τα μερίσματα (ΜΤΠΥ και ΤΕΑΠΑΣΑ) και τα σχετικά ποσά απ τα 2 εφάπαξ που δικαιούμαι (και σε πόσο περίπου χρόνο θα καταβληθουν αν γνωρίζετε). Ημ/νια κατάταξης ειναι 04-10-1996 και ημ/νια διαγραφής 11-02-2014. Ταμείο πρώην Αστυνομίας Πόλεων. Τα σχετικά χαρτιά έχουν ήδη αποσταλλεί εδω και κάποιο καιρο. Συγνώμη που σας βάζω σε αυτό τον κόπο αλλα είναι πολυ σημαντικό για εμένα να γνωρίζω όπως μπορείτε να καταλάβετε. Σας ευχαριστω πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ΄αρχάς αγαπητέ συνάδελφε, σου Εύχομαι Ολόψυχα Καλός πολίτης και να είσαι πάντοτε γερός και δυνατός!...

      Σχετικά τώρα με το ερώτημά σου,λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω,καθότι η περίπτωσή σου είναι ιδιάζουσα.

      Ο χρόνος υπηρεσίας σου είναι ελάχιστος,μόλις 18 έτη και δεν γνωρίζω τι ακριβώς ισχύει στις περιπτώσεις αποστρατείας για λόγους υγείας, χωρίς τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων ετών υπηρεσίας (24,1/2)...

      Αρμόδιο είναι ΜΟΝΟ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ουδείς άλλος!! ΄Οπως επίσης και για τα μερίσματα του ΤΕΑΠΑΣΑ και το εφάπαξ.Π.χ.Με πρόσφατη απόφαση το ΤΕΑΠΑΣΑ όρισε τα ελάχιστα έτη ασφάλισης για λήψη μερίσματος, ως εξής:
      Γενικές διατάξεις
      Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011: 26 έτη
      Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2012: 27,5 έτη
      Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013: 29 έτη
      Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2014: 30,5 έτη
      Τρίτεκνοι
      Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011: 21 έτη
      Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2012: 23 έτη
      Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013: 25 έτη
      Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2014: 30,5 έτη.

      Εάν δεν συμπληρωθούν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης στο ΤΕΑΠΑΣΑ (με αναγνώριση θητείας, 5ετίας κλπ) το μέρισμα καταβάλλεται όταν ο δικαιούχος γίνει 67 ετών!

      ΄Οπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσμα,διότι δεν γνωρίζουμε σε ποιά κατηγορία εμπίπτεις!...

      Πάντως, κατά προσέγγιση, και χωρίς να γνωρίζω τον Διοικητικό και μισθολογικό σου βαθμό,υπολογίζω την κύρια σύνταξή σου στα 750 ευρώ περίπου.

      Για πληρέστερη ενημέρωσή σου,επικοινώνησε με το Γ.Λ.Κ. στο e-mail της Υπηρεσίας Συντάξεων syntaxeis@glk.gr, γράφοντας ακριβώς αυτά που ενδιαφέρεσαι να πληροφορηθείς και θα λάβεις άμεσα απάντηση.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας !

    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και εύχομαι και για σας ο,τι καλύτερο ατομικά και οικογενειακά !

    Όσον αφορά το ερώτημά μου, θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής..

    Για την καταβολή των παροχών (σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ) έχω πληροφορηθεί - από συνάδελφο που ασχολείται σχετικά σε υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ) ότι αυτες γίνονται όλες κανονικά και κατ΄εξαίρεση απο τους γενικούς κανόνες... σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. μέρισμα ΜΤΠΥ) χρειάζεται η 15ετία πραγματικής υπηρεσίας - την οποία και έχω συμπληρώσει - η σύνταξη χρειάζεται 5 έτη, το ΤΠΔΥ 100 μήνες και το ΤΕΑΠΑΣΑ χορηγεί τις παροχές του (μέρισμα και εφάπαξ) για τον αντίστοιχο χρόνο υπηρεσίας, όταν αποστρατεύεται κάποιος αυτεπαγγέλτως για νόσημα που δεν οφείλεται στην υπηρεσία.

    Απλά κανείς δε μπόρεσε να με ενημερώσει για τα ύψη των ανωτέρω παροχών (ίσως να μην ήθελε να μπεί στον κόπο, τι να πω) αν και απευθύνθηκα κάποιες φορες για να μάθω..

    Έτσι αποφάσισα να ρωτήσω και εσάς σχετικά, καθώς παρακολουθώ το μπλόγκ καιρό τώρα και έχω δεί οτι είστε πολυ καλός γνώστης των σχετικών θεμάτων..

    Ο διοικητικός βαθμός μου αποστρατείας είναι Ανθυπαστυνόμος και ο οικονομικός Υπαστυνομος Α΄.

    Αν μπορέσετε να επανέλθετε με μία ασφαλέστερη εκτίμηση μετα απο αυτά που σας ανέφερα στο δεύτερο αυτό μήνυμά μου, θα σας ήμουν πάρα πολύ υπόχρεος.. αν πάλι δεν είναι αυτό εφικτό, δεν πειράζει φυσικά.

    Να είστε καλά και σας ευχαριστω και πάλι για το χρόνο που διαθέσατε για την περίπτωσή μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε,με κάθε επιφύλαξη σε ενημερώνω ότι η βασική σου σύνταξη με 48% χρονοεπίδομα, ανέρχεται στα 800 ευρώ περίπου και με 44% στα 783 ευρώ.Θέλω να πιστεύω ότι κάπου εκεί ανάμεσα είσαι. Από το Μ.Τ.Π.Υ. το ποσό είναι 85 ευρώ περίπου και από το Τ.Ε.Α.Υ.ΑΠ. 53 ευρώ.
      Το εφάπαξ δεν μπορώ να το υπολογίσω,καθόσον το πρόγραμμα στο Η/Υ δεν μου βγάζει αποτέλεσμα!
      Σου επαναλαμβάνω ότι πληρέστερη και έγκυρη ενημέρωση θα έχεις ΜΟΝΟ από το Γ.Λ.Κράτους...
      Λυπάμαι που δεν μπορώ να σου φανώ χρήσιμος,όπως θα έκανα εάν αποστρατευόσουν κανονικά.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ !

      Και αυτή η πληροφόρηση που μου δώσατε είναι αρκετή.
      Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω και με το Γ.Λ.Κ. όπως μου είπατε.

      Και πάλι ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

      Να είστε πάντα καλά !

      Διαγραφή
  3. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΑΝΗΜΕΡΩΣΕΜΑΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΜΕ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ 1/1/2014 ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΜΦΟΝΑ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε από τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο φορολογικό Νομοσχέδιο.Απ΄αυτό προβέπεται ότι στη κύρια σύνταξη θα ενσωματώνονται και τα Ταμεία (ΜΤΣ-ΤΕΑΠΑΣΑ) και θα φορολογούνται προκαταβολικά.Με λίγα λόγια η σύνταξη και τα Ταμεία θα είναι πλέον ...καθαρά απο φορολογία!! ΄Ετσι στο τέλος το εκκαθαριστικό θα είναι μηδενικό!! Εκτός και άν ...εφεύρουν κάτι άλλο οι κυβερνώντες!... Υπόψη ότι μέχρι τώρα τα δύο Ταμεία (ΜΤΣ-ΤΕΑΠΑΣΑ) φορολογούνταν με ειδικό τρόπο 5%. Τώρα πλέον παύει να ισχύει αυτό και μαζί με τη σύνταξη θα φορολογούνται στο 22%! Η Παρακράτηση φόρου θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1 και θα γίνεται σε δόσεις,όπως έγινε και με τις άλλες περικοπές των συντάξεών μας.Να υπολογίζεις περίπου σύνταξη και ταμεία 50-60 ευρώ μείον.

      Διαγραφή
  4. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΟΘΕΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.