12 Ιουνίου 2015

Επανιδρύεται το Ε.Τ.Ε.Α. - Τι θα γίνει με το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α...


Τα πάνω - κάτω αναμένεται να έλθουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης φέτος το καλοκαίρι, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συντάξεις περισσότερων από 1.000.000 δικαιούχων. Συγκεκριμένα έως τέσσερα Επικουρικά Ταμεία εκτιμάται ότι θα ενσωματωθούν στο Ε.Τ.Ε.Α. από την========>> 1η Ιουλίου 2015, μέρος των οφειλών ταμείων κύριας ασφάλισης θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε αυτό, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) θα κλείσει για άλλο ένα μήνα τις "τρύπες" του εν λόγω ταμείου έως τότε, ενώ θα ικανοποιηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις. Αυτά αναφέρουν πηγές κοντά στοΝ νέο Διοικητή του Ε.Τ.Ε.Α., κ. Θανάση Καποτά. 
Πιο συγκεκριμένα: 
1). Έως την 30η Ιουνίου 2015, τέσσερα ανεξάρτητα Επικουρικά Ταμεία θα πρέπει να αποφασίσουν για το αν θα ενταχθούν ή όχι στο Ε.Τ.Ε.Α. 
Αυτά είναι το Επικουρικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α), τα Επικουρικά των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ), των εργαζομένων στη Βιομηχανία Ζάχαρης (ΤΑΥΒΕΖ) και των αρτοποιών (ΤΕΑΑ). 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ήδη το ΤΑΥΒΕΖ και το ΤΕΑΑ έχουν αποφασίσει την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ. Οι διοικήσεις των Επικουρικών Ταμείων στα Μ.Μ.Ε. περιμένουν αναλογιστικές μελέτες πριν αποφασίσουν, ενώ δεν έχει ακόμα αποφασίσει για την πορεία του Ταμείου η Διοίκηση του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. 
2). Λίγο πριν, όμως, ξεκαθαριστεί το διοικητικό τοπίο στο χώρο της Επικουρικής Ασφάλισης, με άξονα πάντα το Ε.Τ.Ε.Α., θα πρέπει να καταβληθούν την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, οι συντάξεις του Ιουλίου. Για την καταβολή τους θα χρειαστούν, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές στο εν λόγω Ταμείο, να αντληθούν 30.000.000 € από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, στο οποίο συγκεντρώνονται εισφορές από τις Επικουρικές συντάξεις άνω των 300 €. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα αντλήθηκαν 50.000.000 € για τον ίδιο λόγο. 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι πόροι του ΑΚΑΓΕ, σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα του ΙΚΑ τον περασμένο Μάιο, λόγω της καταβολής των εισφορών του Δώρου του Πάσχα τον Απρίλιο του 2015, θα επιτρέψουν την ομαλή καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου. Στόχος της διοίκησης του ΕΤΕΑ δεν είναι μόνο η ομαλή καταβολή των συντάξεων, αλλά και η όσο το δυνατό πιο μεγάλη ικανοποίηση περίπου 130.000 εκκρεμών αιτήσεων. Ήδη το ποσό που καταβάλλεται για αυτό το λόγο αυξήθηκε από τα 23.000.000 € τον Ιανουάριο του 2015 στα 38.000.000 € τον Φεβρουάριο και στα 40.000.000 € τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. 
3). Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται κύκλος επαφών μεταξύ των διοικήσεων του ΕΤΕΑ και άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το ύψος των οφειλών των τελευταίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές που έχει καταγράψει από την πλευρά της η διοίκηση του Ε.Τ.Ε.Α. ανέρχονται σε 1.000.000.000 €. 
Το ποσό αυτό αναλογεί σχεδόν στις Επικουρικές συντάξεις έξι (6) μηνών. Στόχος της διοίκησης του Ε.Τ.Ε.Α. είναι να υπάρξει μία "ρύθμιση" αυτών των οφειλών προκειμένου να καταβληθούν σταδιακά αυτά τα κεφάλαια. ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.