11 Ιουνίου 2015

Ποιοι συνταξιούχοι ευνοούνται από την Απόφαση του Σ.τ.Ε...


Αντισυνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας Σ.τ.Ε τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις - Σύμφωνα με τέσσερις αποφάσεις των δικαστών της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. οι συντάξεις θα πρέπει να επιστέψουν στα επίπεδα του 2012 Παράλληλα, το Σ.τ.Ε. δέχθηκε ότι η ρήτρα μηδενικού======>> ελλείμματος δημιουργεί προβλήματα, καθώς «δεν μπορεί να μην υπάρχει μέριμνα του κράτους για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων», ωστόσο δεν ζητά την κατάργησή της. 
Σημειώνεται ότι οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες και σε ΔΕΚΟ, ενώ στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές)
Και μπορεί οι ανώτατοι δικαστές να αποφάσισαν την «επιστροφή» των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) στα τέλη του 2012 - προσφέροντας παράλληλα ένα δυνατό διαπραγματευτικό «χαρτί» στην κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «πείσει» τους δανειστές να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους για «ψαλίδι» - ωστόσο εκτίμησαν πως, δεδομένης της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων της χώρας, δεν μπορεί η κρίση περί αντισυνταγματικότητας να έχει αναδρομική ισχύ. 
Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι το κόστος της απόφασης, χωρίς την αναδρομική εφαρμογή της υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ. 
Αναδρομικά, έτσι, δεν θα δοθούν παρά μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για τους υπόλοιπους 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει με την καθαρογραφή της απόφασης να λαμβάνουν τα ποσά των συντάξεων που έπαιρναν πριν από την εφαρμογή του νόμου: 15% δηλαδή περισσότερα χρήματα. 
Οι δικαστές θεωρούν μάλιστα πως οι αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 «έχουν επιδεινώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις». 
Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις και μετά να τοποθετηθεί επισήμως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. 
Παρόλα αυτά, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι σεβαστές, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα». 
Τι είπε ο Δημήτρης Στρατούλης για την απόφαση «Η κυβέρνηση θα μελετήσει σοβαρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν το 2012 στις συντάξεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (11/6/2015) στην Πάτρα. 
Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνησή μας έχει πει και έχει διακηρύξει και το κάνει μέχρι τώρα, ότι θα σεβαστεί τις όποιες δικαστικές αποφάσεις». 
Ο Δημ. Στρατούλης επισκέφθηκε την Πάτρα προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Ο κ. Στρατούλης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι «η κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη να αποκρούσει τις μεγάλες πιέσεις και τους εκβιασμούς των λεγόμενων εταίρων, που στην πράξη όλους αυτούς τους μήνες έχουν λειτουργήσει ως αδίστακτοι και αμείλικτοι δανειστές, ώστε να πετύχουμε μια συμφωνία, που να μην ακυρώνει βασικές πλευρές των προγραμματικών μας δηλώσεων και δεσμεύσεων απέναντι στον ελληνικό λαό». Συνεχίζοντας την αναφορά του στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι «απαιτήσεις όπως αυτές για νέες μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, νέες φορομπηχτικές πολιτικές και για ξεπούλημα κυριολεκτικά της δημόσιας περιουσίας, δεν περνάνε». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα χειριστεί εσωκομματικά ο ΣΥΡΙΖΑ μια πιθανή συμφωνία, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: 
«Αυτές τις μέρες και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνουμε την μάχη για μια συμφωνία η οποία θα απεμπλέκει τον λαό μας από τα δεσμά του μνημονίου. Κατά τα άλλα, πάντα στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, γιατί δυστυχώς είναι το μόνο κόμμα στη χώρα μας που έχει έναν εσωτερικό δημοκρατικό διάλογο για τα πάντα». 
«Σταδιακά οι αυξήσεις των συντάξεων μετά την απόφαση του ΣτΕ» Όπως ανέφερε στο MEGA ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους - κύρια και επικουρική - ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, θα γίνει σταδιακά.  
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ρωμανιάς η απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο, η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Δήλωσε επίσης ότι μέσα στον Ιούλιο θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων, που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. 
Τέλος, ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει το μισό δισ. ευρώ και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. ΠΗΓΗ:

2 σχόλια:

  1. κύριε Απόστολε για τους συνταξιούχους του δημοσίου δεν ισχύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισχύει αγαπητέ συνάδελφε,διότι εμείς ως Απόστρατοι υποστήκαμε διπλές μειώσεις,μία ως Δημόσιοι Υπάλληλοι και μία ως Ειδικά μισθολόγια!!
    Το θέμα είναι στο δια ταύτα τι θα ισχύσει,δλδ θα συμμορωθεί η κυβέρνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.