5 Μαρτίου 2016

Κομμένο το επίδομα συζύγου 10% από τις νέες συντάξεις! Η τρόικα πιέζει να κοπεί και στις παλιές!Νέα κρυφή ανατροπή αποκαλύπτεται στο σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, αφού καταργείται οριστικά και αμετάκλητα από όλες τις νέες συντάξειςτο επίδομα συζύγου 10%!  

Ακόμη μειώνονται δραστικά τα επιδόματα τέκνων! Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουν και στις σημερινές συντάξεις, πρώτον γιατί το υπουργείο εντάσσει στην προσωπική διαφορά παλιών και νέων συντάξεων και τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων και δεύτερον η διότι τρόικα έχει ζητήσει να ισχύσουν και για τους ήδη συνταξιούχους ό, τι θα ισχύει για τους νέους, με την ψήφιση του νόμου. 

Το επερχόμενο... μαχαίρι: 
 Το επίδομα συζύγου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, που είναι 10% στο αρχικό ποσό σύνταξης (μικτό πριν από τις μειώσεις) "φεύγει" από τις νέες συντάξεις, (σ.σ.: στο Δημόσιο έχει καταργηθεί από το 2011 και μετά). 

Παράλληλα, τα επιδόματα τέκνων θα υπολογίζονται στο εξής με ποσοστά 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο. Η προσαύξηση αυτή όμως δεν θα υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, αλλά μόνο για το τμήμα της αναλογικής σύνταξης. 

Επιπρόσθετα, ο υπολογισμός των επιδομάτων τέκνων δεν θα πιάνει όλο το ποσό της αναλογικής σύνταξης, αλλά θα έχει ως πλαφόν το ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ του προηγούμενου έτους, στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή του 2015. 

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας έχουν υπολογίσει το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 690 €. Το 50% αυτού του ποσού, δηλαδή τα 345 €, θα είναι το ανώτατο πλαφόν επί του οποίου θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις των συντάξεων με τα επιδόματα τέκνων! 

Παραδείγματα:
Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που αποχωρεί με το νέο νόμο και η αναλογική σύνταξη (βάσει ετών ασφάλισης και εισφορών) είναι 250 €, ενώ το σύνολο είναι 600 € αν έχει ένα ανήλικο παιδί ή μέχρι την ηλικία των 24 ετών αν σπουδάζει, θα έχει προσαύξηση κατά 8%, δηλαδή κατά 20 €. Το 8% του επιδόματος θα υπολογιστεί, δηλαδή, στα 250 € της αναλογικής και όχι στα 600 ευρώ της συνολικής σύνταξης. 

Αν τώρα η αναλογική σύνταξη είναι 450 € και η συνολική 830, τότε το επίδομα παιδιού δεν θα υπολογιστεί στα 450 € της αναλογικής σύνταξης, αλλά στα 345 € που είναι το πλαφόν! Συνεπώς θα έχει προσαύξηση σύνταξης κατά 27,6 ευρώ (345Χ8%=27,6 ευρώ). 

45% κάτω:
Με τα δύο παραπάνω... τρικ (σ.σ. υπολογισμός επιδομάτων μόνο για το τμήμα της αναλογικής σύνταξης και με πλαφόν 354 €) οι μειώσεις που έρχονται στις νέες συντάξεις θα φτάνουν έως και το 45%, αν ληφθεί υπόψιν πως εκτός από την κατάργηση του επιδόματος συζύγου (10%) και τη μείωση των επιδομάτων τέκνων, οι νέες συντάξεις θα έχουν ντε φάκτο μειώσεις! 

Κι αυτό διότι οι συντελεστές αναπλήρωσης θα είναι πολύ μικρότεροι συγκριτικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που έχουν ήδη οι καταβαλλόμενες συντάξεις. 

Οι μεγάλοι χαμένοι: 
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων: 
1). Οι γυναίκες που αποχωρούν από όλα τα Ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζώ, Δημοσίου) με διατάξεις ανηλίκου τέκνου και κατά κανόνα σε ηλικίες 52 έως 57 ετών και έχουν παιδιά που είτε είναι ανήλικα είτε σπουδάζουν και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, αφού το επίδομα τέκνων δεν θα ξεπερνά τα 27,6 € για το ένα παιδί, τα 34,5 € για το δεύτερο παιδί και τα 41,5 ευρώ για το τρίτο παιδί. 

2). Οι ένστολοι γιατί βγαίνουν στη σύνταξη και από τα 50 και οι περισσότεροι έχουν τέκνα που είτε σπουδάζουν είτε δεν έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Κι εδώ οι προσαυξήσεις λόγω παιδιών θα είναι... κουτσουρεμένες στο ποσό της σύνταξης. 

3). Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων που αποχωρούν με ανάπηρο παιδί. 

4). Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων που αποχωρούν με σύνταξη και έχουν σύζυγο που δεν εργάζεται και δεν παίρνει σύνταξη, αφού δεν θα τους καταβάλλεται πλέον το επίδομα συζύγου 10%. 

Να σημειώσουμε εδώ πως το επίδομα συζύγου έχει καταργηθεί στις συντάξεις Δημοσίου για όσους αποχωρούν από το 2011 και μετά. Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.