6 Μαρτίου 2016

Οι Παγίδες του Νέου Ασφαλιστικού Συστήματος...


                   Γράφει Νίκος ΟΥΡΑΝΟΣ 
(Αντιπρόεδρος Σ.Α.Σ.Α.Ν. Ηρακλείου, Οικονομολόγος)

Βασικό μέλημα όλων των Μνημονιακών κυβερνήσεων και των δανειστών, ήταν η αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε το κράτος να αποποιείται των υποχρεώσεών του έναντι των εργαζομένων - δικαιούχων. 

Με την μέχρι σήμερα ισχύουσα Νομοθεσία, είχε καθιερωθεί ένας αποδεκτός τρόπος απονομής σύνταξης, που ενέπνεε εμπιστοσύνη, γιατί ήταν κατανοητός, με δεδηλωμένη απεικόνηση οικονομικών μεγεθών και συγκεκριμένο τύπο απόδοσης. Παράδειγμα: 
Αστυνομικός Δ/ντής, με αυτεπάγγελτη αποστρατεία, και (33) χρόνια Υπηρεσίας (Ταξίαρχος), με συνταξιοδοτικό Βαθμό Αντιστρατήγου, έχει συντάξιμες αποδοχές 2242,84 €, που αποδίδονται από συγκεκριμμένο Τύπο: 
Συντάξιμος μισθός (Β.Μ + Επίδομα Χρόνου+Επίδομα Ν. 3029 και Ν.3075/2002 + Επίδομα Ν. 3407/2005 Χ 800 χιλιοστά και από 01-01-2008 (Μέσος όρος Ασφαλιστέων αποδοχών= Ασφαλιστέες αποδοχές/Μήνες Ασφάλισης) 

Η περικοπή αποδοχών από τα δυο μνημόνια, έγινε με συγκεκριμένο τρόπο: 

Μείωση Ν. 4024/2011 (177,17) €, Μείωση Ν.4051/12 (73,14) €, Μείωση Ν.4093/12 (275,34) €, Ε.Α.Σ. Ν.3865/2010 (136,67) €, ΄Εκτακτη Εισφορά Ν.3986 (10) €. 
Με την αφαίρεση της φορολογίας (164,47) € και της κράτησης περίθαλψης (136,67) €, το πληρωτέο ποσό είναι 1321,40 €

Το νέο ασφαλιστικό, θέτει σε ισχύ και συμπληρώνει το Ν.3863/2010, πράγμα που δεν μπόρεσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις να κάνουν: -Απαλλάσσει το κράτος από τις υποχρεώσεις του, που προέκυψαν από τις Αποφάσεις Συμβουλίου Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου και καταργεί το "μαξιλάρι" των χιλίων €. 

-Δημιουργεί ασάφεια και σχετικότητα, γιατί συνδέει ανά έτος τον συντελεστή απόδοσης της αναλογικής σύνταξης με το Α.Ε.Π. 

-Θα ισχύσει για τις νέες συντάξεις από 01-01-2016, με προσαρμογή για τους παλιούς (Ιούλιος 2018) -θυσιάζει τους νέους συνταξιούχους και τιμωρεί τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους 

-Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εκδώσει νέες πράξεις επαναπροσδιορισμού σύνταξης με δυο τμήματα απόδοσης: 
Την Εθνική Σύνταξη 384 €, την Αναλογική Σύνταξη που προκύπτει από το σύνολο των Μηνιαίων αποδοχών/τους Μήνες Ασφάλισης Χτ ον συντελεστή απόδοσης

Σε κάθε περίπτωση ο συντελεστής απόδοσης στο άθροισμα των δυο μεγεθών, δεν θα υπερβαίνει το 60%, έναντι του υπάρχοντα 80%, το οποίο αποτυπώνεται λογιστικά με μια διαφορά (300) €, στο ανωτέρω παράδειγμα!! 

Με τις κυβερνήσεις που έχουν απωλέσει την αξιοπιστία τους, με την οικονομία να παραπαίει, το δημόσιο χρέος να αυξάνεται, τους θεσμούς να πιέζουν για περισσότερο αίμα, είναι φανερό ότι οι υποσχέσεις του Υπουργού ότι μέχρι το 2018, "η προσωπική διαφορά", θα καταβάλλεται απευθύνονται σε αφελείς
Έστω και αν είναι έτσι, μετά τον Ιούλιο του 2018, θα προκύψει, ό,τι συμβαίνει πάντα:
-Θα είναι άλλη κυβέρνηση (που θα πιστέψουμε και θα υπερψηφίσουμε), που θα δείχνει τον Κατρούγκαλο ως υπεύθυνο, όπως και τούτη που δείχνει τους προηγούμενους….,που η οικονομία θα παραπαίει, που θα πάμε σε τέταρτο μνημόνιο ή GREXIT… 

- Το βαρύ φορτίο είναι τα αποτελέσματα της αποδόμησης, που θα οδηγήσουν σε μια ανεξέλεγκτη κλιμακωτά,ανά έτος μείωση των συντάξεων, μέχρι μηδενισμού της αναλογικής!! 

Αυτό αποτυπώνεται σε ένα λογιστικό φύλλο του τύπου: 
ΣΥΝΤΑΞΗ = ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ + ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ,(Μαθηματικό Ολοκλήρωμα με εκθέτη ν-α/α ~ 0) και μακροχρόνια ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ + ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ~Ο Τέλος Μακροχρόνια. 
Το παρόν νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο σε επόμενο: 
Εκτός από το συντελεστή του Α.Ε.Π, από την Εθνική σύνταξη θα αφαιρείται ποσό που θα προσδιορίζεται από την ακίνητη περιουσία (π.χ. άνω των 200.000, μείωση τόσο), από τις καταθέσεις (π.χ. άνω των 50.000 τόσο). 
Προπάντων η σύνταξη δεν θα είναι ισόβια, θα αφορά ορισμένο ποσό, ανάλογο των εισφορών και το οποίο θα κατανέμεται σύμφωνα με δήλωση του δικαιούχου.ΠΗΓΗ:

2 σχόλια:

  1. Σχετικά με την αναλογική και εθνική σύνταξη,τα χρόνια ασφάλισης και το ποσοστό αναπληρωσης,είναι δυνατόν να δώσετε παραδείγματα,κ.Αποστολε,για να γίνουν κατανοητά τα της ανάρτησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε δεν είναι εφικτό αυτό προς το παρόν,καθότι δεν έχει ψηφισθεί ακόμη ο σχετικός νόμος για να γνωρίζουμε λεπτομέρειες,προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα-παραδείγματα.
      Υπόψη ότι ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τι θα ισχύσει τελικά!
      Επομένως θα αναμένουμε την ψήφιση του Νόμου...

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.