18 Οκτωβρίου 2017

Απόστρατοι εν απελπισία με τον απαράδεκτο Νόμο Κατρούγκαλου...


ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ!!
➥ Ο εγκληματικός νόμος Κατρούγκαλου τινάζει στον αέρα τις ζωές των Αποστράτων. Είναι δυνατόν; 
Με τον επανυπολογισμό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα παίρνει καθαρά 1.000 €!! 

Δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τέσ­σερις απόστρατοι και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη δραματική περικοπή -μέχρι και 68%- των συντάξεών τους. Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασής τους, που άρχισε το 2010 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει πλέον σο­βαρό αντίκτυπο στο μηνιαίο εισόδημά τους, με δραματικές επιπτώσεις στις οικογένειές τους, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι κοινό μυστικό ότι ενισχύουν συγγενικά τους πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Παρά τις ηχηρές υποσχέσεις της κυβέρνησης, παρά τα περιβόητα «βέτο» του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για τις πε­ρικοπές, η εφαρμογή του νόμου για τις συντάξεις φέρει πολλούς απόστρατους συνταξιούχους στα πρόθυρα απελπισίας. Και τα χειρότερα έπονται, καθώς από το 2019 προδιαγράφονται νέες περι­κοπές. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα φτάσουμε στο ση­μείο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ να περιμένει σύνταξη μόλις 1.000 ευρώ!

Οι απόστρατοι που σήμερα μιλούν στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» κάνουν λόγο για «Βατερλό Κατρούγκαλου» και δηλώνουν ανήμποροι να πιστέψουν ότι σε ανταπόδοση των υπηρεσι­ών στην πατρίδα, η κυβέρνηση προχωράει σε δραματικές περικο­πές. Κι αυτό παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας, που επανειλημμένως έχουν δικαιώσει τις προσφυγές των αποστράτων.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ (ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΣ (I) Ε.Α.)
Ντροπή! Η μόνη λέξη που ταιριάζει

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. οι επίτιμοι Αρχηγοί των κλάδων και οι επίτιμοι ανώτατοι αξιωματικοί, ανεξάρτητα από τις επικίνδυνες ειδικότητες (ιπτάμενοι, ΟΥΚ, υποβρύχια κ.λπ.), θα λαμβάνουν σύνταξη 1.400 - 1.450 ευρώ! Όσο δηλαδή και οι υπόλοιποι που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες.

Είναι άδικο, απαράδεκτο, αντιδεοντολογικό, άνισο και άκρως επιζή­μιο, ηθικά και οικονομικά, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος επιφέρει πολύ μεγάλες περικοπές στις συντά­ξιμες αποδοχές -όσες είχαν απομείνει- σε συναδέλφους που υπηρέτη­σαν για πολλά χρόνια την άμυνα χώρας.

Ήδη οι απόστρατοι υπό το 2010 μέχρι το 2017 είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές σε σχέση με τους άλλους συνταξιούχους του Δημοσίου, που ξεπερνούσαν το 60%, και με τον νόμο Κατρούγκαλου ξεπερνούν το 70%! Ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, με 40 χρόνια υπηρεσίας και με 70 πτητικά εξάμη­να, από 4.000 ευρώ περίπου που ελάμβανε το 2010, τώρα με τον νόμο Κατρούγκαλου λαμβάνει 1.420 ευρώ. Η κυβέρνηση, αντί να εφαρμόσει τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, όπως υποσχέθηκαν ο πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος, συνεχίζει να επιδεικνύει το ανάλγητο πρόσωπό της, αυτή τη φορά προς εκείνους οι οποίοι κατά τη διάρκεια της πολυ­ετούς ενεργού υπηρεσίας τους εί­χαν αναλάβει στους ώμους τους την άμυνα της χώρας.

Πέραν όμως των οικονομικών συνεπειών, οι περικοπές αυτές και ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλο­νται προκαλούν όχι μόνον το επαί­σχυντο αίσθημα της απογοήτευσης, της ισοπέδωσης, της μη αναγνώρι­σης και της καταβαράθρωσης των αξιών, αλλά έχουν και ηθικές επιπτώσεις, διότι και αυτοί που σήμερα έχουν στα χέρια τους τις ευθύνες της Εθνικής Άμυνας και δίνουν καθημερινά τη μάχη στο Αιγαίο αναχαιτίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη, ενημερώνονται, σκέπτονται, συγκρίνουν και αξιολογούν τις πράξεις και τα ψέματα της πολι­τικής ηγεσίας τους και της κυβέρνησης.
 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ* (ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ Ε.Α.)
Η κατάσταση είναι τραγική
 
 
* Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών - Πρόεδρος Λέσχης Αεροπορίας Στρατού
Από την αρχή της κρίσης, οι στρατιωτικοί επλήγησαν περισσότερο από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αιτία η δομή του ειδικού μισθολογίου τους σε σχέση με τη δομή των υπό­λοιπων ειδικών μισθολογίων. Αποτέλεσμα οι μειώσεις στους αποστράτους να φθάσουν σε ετήσια βάση από το 2010 μέχρι και το 68%!

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε με διάφορα εφευρήματα των κυβερνήσεων (ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις ΦΠΑ, μειώσεις αφορολόγητου, αυξήσεις τιμών καυσίμων κ.λπ.), που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπο­λογισμούς. Η κατάσταση για πολλούς συναδέλφους έχει γί­νει τραγική! Και το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Από τον Ιανουά­ριο του 2018 τε­λειώνει η δόση των αναδρομικών και ακολου­θεί από 1/1/2019 νέα περικοπή λό­γω προσωπικής διαφοράς, που θα φθάσει ακό­μη και τα 360 ευ­ρώ, ανάλογα με τα συντάξιμα έτη! Και το κερασάκι; Ανώτατο Όριο Ατομικής Μηνιαίας Σύνταξης!

Νέα υψηλή περικοπή συ­ντάξεων παλαιών συνταξιούχων (πριν από 13/5/2016) για 1.453 στρατιωτικούς συνταξιούχους (κυρίως 36 έτη και πάνω σε θέσεις υψηλής ευθύνης ή επικίνδυνων υπηρεσι­ών) και 3.612 δημόσιους λει­τουργούς, για τους οποίους θα υπάρξει αναδρομική παρακράτηση 16 μηνών (μέχρι 266 ευρώ μηνιαίως). Επίτιμοι αρχηγοί και πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων, 1.195 ευρώ μηνιαίως.

Πέραν των οικονομικών συνεπειών, προβληματίζει ιδιαίτερα το μήνυμα της πλήρους ισοπέδωσης αξιών, ευ­θύνης, θεσμών και αξιοκρατίας, όπου έχει απομείνει. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!
 
ΗΛΙΑΣ ΝΤΟΥΒΛΗΣ* (ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΥΔΚ)
Οι νεόπτωχοι των Εν. Δυνάμεων
* Γενικός γραμματέας ΣΑΣΥΔA

Αν ήταν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, θα είχε τίτλο «Από το Καστελόριζο Παπανδρέου στο Βατερλό Κατρούγκαλου». Σενα­ριογράφοι οι εκάστοτε κυβερνώντες της τελευταίας επταετίας και ηθοποιοί όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της τελευταίας πενταετίας, με θεατές τους χιλιάδες βετεράνους των Ενόπλων Δυνάμεων, ανήμπορους να πιστέψουν ότι η πατρίδα, σε ανταπόδοση των υπηρεσιών τους, μείωσε τις συντάξεις τους έως και 60%. Έτσι, από τον κ. Κατρούγκαλο η προσφορά του επιτίμου Αρ­χηγού ΓΕΕΘΑ εκτιμήθηκε στα 1.450 ευρώ και του αντιστράτηγου στα 1.440 ευρώ, ισοπεδώνοντας οικονομικά και ηθικά τους τέως ηγήτορες του στρατεύματός μας.

Αν ειδικότερα αναφερθώ στους «διπλά αμαρτάνοντες» ανώτερους και κατώτερους αξιωματι­κούς -μια «αμαρτία» ως κάτω των 60 ετών και μια ως κάτω των 55 ετών-, τότε μπορούμε να μιλού­με για « Βατερλό Κατρούγκαλου», που θα ολο­κληρωθεί το 2019 με τον πλήρη επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, ώστε αυτές από τετραψήφιες να καταλήγουν τριψήφιες. Έτσι, σύνταξη ύψους 1.401 ευ­ρώ το έτος 2010, σήμερα βρίσκεται στα 1.056 ευρώ και το 2019 θα κυμανθεί στα 860 ευρώ.

Συνυπολογίζοντας στις ανωτέρω μειώσεις και το τσεκούρι 40% των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων μας, μπορούν οι κυβερ­νώντες να καυχιώνται για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς συνταξι­ούχων, αυτής των «νεόπτωχων αποστράτων αξιωματικών - υπαξιωματικών της πατρίδος μας».
 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΡΒΑΙΝΑΣ* (ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ)
Το διακύβευμα της επιβίωσης!
 
* Πρόεδρος της Ενώσεως Απο­στράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ)

Για τον Ν.4093/12 οι Ενώσεις Αποστράτων καταθέσαμε προσφυγή στο ΣτΕ, που απεφάνθη ότι οι περικοπές των συντάξεων λόγω της μείωσης των μισθών των εν ενεργεία ήταν αντισυνταγματικές, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους, γιατί χωρίς αυτές δεν θα υπήρχε κράτος.

Επίσης ότι πρέπει να επανέλθουν οι συντάξεις στα επίπεδα της 31.7.2012 με επακόλουθο την επιστροφή των παρακρατηθεισών συντά­ξεων (αναδρομικά) και τελικά ότι ουδεμία νέα κράτηση ή μείωση στο μέλλον είναι συνταγ­ματική.

Αντ’ αυτού, με τον Ν. 4307/14 λάβαμε τα μισά των δικαιούμενων και προσφύγαμε στο ΣτΕ και κατά αυτού του νόμου, το δε ΣτΕ με την απόφαση της Ολομέλειας του 1128/2016 μάς δικαίωσε εκ νέου, πλην όμως ουδεμία κίνηση έχει γίνει από την κυβέρνηση.

Μετά το αρχικό σοκ, ήλθε και το τελειωτικό κτύπημα, ο Ν. 4387/16 («Νόμος Κατρούγκαλου»), βάσει του οποίου οι απόστρατοι εντάσσονται στον ΕΦΚΑ αποδεσμευόμενοι πλή­ρως από τους εν ενεργεία και ο τρόπος υπολογισμού είναι ενιαίος για όλους τους ενταγμένους στον ΕΦΚΑ.

Απάνθρωπες είναι οι διατάξεις περί των συντάξεων χηρείας, που προ­βλέπουν την παροχή σύνταξης στον επιζώντα ανάλογα με την ηλικία του. Σημειωτέον ότι έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ κατά των κανονιστικών διατάξεων του νόμου αυτού και η προσφυγή εξετάστηκε την 6-10-17 και αναμένουμε την απόφασή του.

Με τον νόμο αυτόν, όταν θα επανυπολογιστούν οι παλαιές (προ της 12.5.2016) συντάξεις και θα αρχίσουν να εκδίδονται και οι νέες συντάξεις, τότε ο Α/ΓΕΕΘΑ θα λαμβάνει καθαρά περί τα 1.000 ευρώ. Αυτό γίνεται γιατί πλέον οι συντάξεις δεν υπολογίζονται στον αποστρατευτικό βαθμό, αλλά στον μέσον όρο του βί­ου ως εν ενεργεία και με ποσοστό αναπλήρωσης μέχρι 46,8%. Επιπλέον, δεν προσμετρώνται τα επιδόματα ευθύνης και δεν πληρώνονται τα εξά­μηνα κινδύνου (πτητι­κά, υποβρυχίων, αλεξι­πτωτιστών, ΟΥΚ).

Σε όλα αυτά, εάν προσθέσουμε τους άμεσους και έμμεσους φόρους, ευρισκόμεθα προ ενός παγκοσμίου φαινομένου, τα στελέχη των Ε.Δ και των Σ.Α εν ενεργεία και ιδίως εν αποστρατεία, αντί να δέχονται τη στοργή του κράτους και την οικονομική ενί­σχυση για το δύσκολο έργο που επιτελούν ή επιτέλεσαν στο παρελθόν, να αισθάνονται περιθωριοποιημένα και να αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Από τον ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-15/10/2017)-http://staratalogia.blogspot.gr
 

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς οι περισσότεροι στρατηγοί μας όταν υπηρετούσαν ήταν παντα μόνο γιες σερ οποτε τωρα αυτά τα πληρώνουμε όλοι μας π.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα πότε θα δούμε στο ενημερωτικό της σύνταξης πώς διαμορφώνεται η νέα σύνταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.